Загроза для печінки: солодкі та дієтичні газові напої підвищують ризик захворювань
Загроза для печінки: солодкі та дієтичні газові напої підвищують ризик захворювань

Загроза для печінки: солодкі та дієтичні газові напої підвищують ризик захворювань

Загроза для печінки: солодкі та дієтичні газові напої підвищують ризик захворювань

Регулярне споживання газованих напоїв збільшує ризик хвороби печінки на 50-60%

Нове масштабне дослідження, представлене на конференції UEG Week 2025 у Берліні, проаналізувало регулярне споживання як звичайних солодких напоїв, так і їхніх дієтичних аналогів. Вчені встановили зв’язок із підвищеним ризиком розвитку стеатотичної хвороби печінки, пов’язаної з метаболічною дисфункцією (Metabolic Dysfunction-Associated Steatotic Liver Disease, MASLD).

MASLD — це стан, коли жир накопичується в печінці людей, які не зловживають алкоголем. З часом це може призвести до запалення, цирозу чи раку печінки. За оцінками експертів, нині близько третини населення світу має прояви цієї хвороби, і кількість випадків продовжує зростати.

У дослідженні взяли участь 123 788 осіб із британського біобанку, які на початку спостереження не мали захворювань печінки. Протягом понад 10 років учасники заповнювали 24-годинні дієтичні анкети, у яких зазначали типи та частоту споживання напоїв.

Результати показали, що люди, які регулярно п’ють солодкі напої, або напої з низьким вмістом цукру, або штучними підсолоджувачами, мають значно вищий ризик розвитку MASLD — на 60% для дієтичних напоїв і на 50% для солодких. Усього протягом спостереження хвороба розвинулась у 1178 учасників, а 108 осіб померли від ускладнень, пов’язаних із печінкою.

“Наше дослідження показує, що навіть помірне споживання дієтичних напоїв, наприклад однієї банки на день, пов’язане з вищим ризиком ураження печінки”, — зазначив Ліхе Лю, провідний автор роботи та аспірант кафедри гастроентерології Першої афілійованої лікарні Сучжоуського університету в Китаї.

Вчена пояснила, що цукор у звичайних напоях спричиняє швидке підвищення рівня глюкози й інсуліну, що призводить до збільшення ваги та накопичення жиру в печінці. Водночас штучні підсолоджувачі можуть впливати на кишковий мікробіом, послаблювати відчуття ситості, стимулювати тягу до солодкого та навіть викликати додаткове виділення інсуліну.

Автори підкреслюють, що заміна таких напоїв водою суттєво знижує ризики — на 12,8% для солодких напоїв і на 15,2% для дієтичних. Водночас перехід від одного типу підсолодженого напою до іншого не зменшує небезпеки.

“Найбезпечніший вибір — вода. Вона не створює метаболічного навантаження, не сприяє відкладенню жиру в печінці й залишається найкращим способом підтримувати здоров’я організму”, — наголошує Лю.

Як пише CNN, незалежний експерт, гастроентеролог Саджид Джаліл зі Стенфордського університету, який не брав участі у дослідженні, підтвердив важливість висновків: “Це дослідження має високу доказову силу завдяки великій вибірці, валідним методам діагностики та тривалому спостереженню. Його результати чітко демонструють, що як звичайні, так і дієтичні напої можуть з часом шкодити печінці”.

Раніше дослідження виявило, що щоденне споживання до двох літрів штучно підсолоджених, “дієтичних” напоїв може підвищувати ризик розвитку фібриляції передсердь — порушення серцевого ритму на 20%. Порівняльний аналіз показав, що напої з доданим цукром підвищують цей ризик на 10%, тоді як вживання непідсолоджених чистих соків, навпаки, може його знизити на 8%.

Джерело матеріала
loader
loader