Слиз і зіпсована консервація: яку поширену помилку роблять господині
Слиз і зіпсована консервація: яку поширену помилку роблять господині

Слиз і зіпсована консервація: яку поширену помилку роблять господині

Консервація / © www.freepik.com/free-photo

В українських господинь триває сезон заготівель на зиму. Найбільше пощастило тим, у кого все домашнє, бо так можна непогано зекономити. Та й продукти якісні та свіжі.

Про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Олени Лоскун.

Блогерка розповіла про консервацію

Надія Пташка спускається до погреба. Тут стоїть стелаж, ущент заповнений консервацією.

Гостре, солоне, солодке й перчене — є, що хочеш, навіть компот із чорнобривців. А головне — все вирощене на власному городі. Надія пояснює: коли має запаси — їй спокійніше. Частину закруток також роздає родичам і друзям, а ще відсилає підписникам. Надія Пташка — блогерка, і кожен свій рецепт викладає у соцмережах.

Сьогодні вона хоче поділитися з ТСН одним зі своїх перевірених рецептів. До банок із прянощами та зеленню Надія вкладає понадрізувані домашні томати.

«5 однолітрових баночок. Тут у нас приблизно помістилося 3 кг зелених помідорчиків», — каже вона.

Для маринаду воду змішує з оцтом, цукром і сіллю. Усе це має закипіти.

«Якщо комусь пощастить знайти „Артемсіль“ — то взагалі супер. У мене така є, бо в мене ще з довоєнних часів залишилася», — каже блогерка.

Тим часом маринад уже приготувався, цим маринадом треба залити помідорчики.

Заповнені банки Надія ставить до каструлі з водою та стерилізує 15 хвилин від моменту закипання.

Те, що з сіллю — нині біда, підтверджує і біохімікиня Ольга Гуренко. Вона каже: на полицях зараз багато йодованої солі, і деякі господині помилково її беруть для консервування.

«Йод буде заважати бродінню молочнокислих бактерій. Він буде пригнічувати процеси бродіння. Як результат, овочі чи що ви там будете готувати — воно буде утворювати слиз і може зіпсуватися», — каже вона.

Радить звертати увагу експертка й на крупність помолу.

Чи корисна консервація

Вікторія Гончаренко — лікарка-ендокринологиня та сертифікована дієтологиня, каже:.

«Я не скажу, що консервація максимально шкідлива, але ті рецепти, які на сьогодні застосовують — вони дійсно можуть принести більше шкоди вашому організму, ніж користі».

Тож Вікторія радить вживати такі харчі в обмеженій кількості. А щоб зберегти якомога більше вітамінів, овочі, фрукти та ягоди краще заморожувати. Так у них максимально зберігається вітамін С. Можна також городину квасити. Але й тут є деякі обмеження. Ще один варіант — ферментовані овочі.

Яка вартість консервації

Якщо говорити про вартість, то томати, нагадує Надія, у неї були домашні. Часник і зелень теж.

«Якби я купила всі оці інгредієнти на базарі, з урахуванням баночок, кришечок, мені б стало по ціні 200 гривень. А якщо готувати вже готові — ну ви ж знаєте, які по супермаркетах ціни. Від 100 грн баночка і вище, одна, а тут ми законсервували 5», — каже Надія Пташка.

На цьому Надія Пташка зупинятися не планує, бо попереду у неї ще закрутки з залишків червоних помідорів, гарбузів, винограду та перцю, яких цьогоріч уродило щедро.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням: ТСН ДЕНЬ новини 8 жовтня. Трамп не привітав Путіна! АТАКА ШАХЕДАМИ зараз! Київ затягнуло туманом!

ЧС-2026 з футболу / © Associated Press

Читати публікацію повністю →

Юрій Нікітін і Слава Камінська / © instagram.com/babaslavka

Читати публікацію повністю →

Ідеальна пора року, коли треба пересаджувати домашні рослини / © Credits

Читати публікацію повністю →

Поліція Бельгії. / © Associated Press

Читати публікацію повністю →

Джерело матеріала
loader
loader