/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2Fa7cb63d25307066177e2c0a5fa237e86.jpg)
У Росії запасаються гречкою "на чорний день": до чого тут ядерна війна
Гречка / © Pexels
Росія активно нарощує стратегічні запаси гречки, продовжуючи радянську традицію. Та, як з’ясувалося, йдеться не лише про продовольчу безпеку — цю культуру вважають однією з небагатьох, здатних витримати наслідки ядерної війни.
Про це повідомив виконавчий директор Міжнародної асоціації гречки Сергій Громовий у коментарі УНІАН.
За його словами, ще у 1970-х роках у СРСР під контролем КДБ проводили секретні експерименти, щоб визначити, які продукти можуть залишатися безпечними після радіаційного забруднення.
«Наукові дослідження виявили, що гречка — фактично єдина культура, яка швидко відновлюється після мутацій, не накопичує радіонукліди, й яку можна споживати», — пояснив Громовий.
Саме тому, за словами експерта, Росія й досі підтримує великі резерви гречки — навіть у зоні вічної мерзлоти на Таймирі.
Крім того, за останнє десятиліття РФ перетворилася на фактичного монополіста світового ринку гречки, витіснивши з нього Україну та Китай.
«До 2016 року були три головні країни-експортери: Росія, Китай і Україна. Перші дві країни вирощували по мільйону або більше тонн крупи, а ми — близько 300 тисяч тонн. Це на етапі 2014-2015 років. Агресивною демпінговою політикою РФ вибила спочатку нас, а потім вони взялися і за Китай», — додав Громовий.
Тепер Пекін з експортера став імпортозалежним від Москви, а Україна щороку експортує лише близько 5 тисяч тонн гречки. Загалом культуру вирощують у 24 країнах світу.
РФ обстріляла Корабельний район у Херсоні / © скрін з відеоЧитати публікацію повністю →
Читати публікацію повністю →
Читати публікацію повністю →
Читати публікацію повністю →

