/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2F93bc6ec6d02fdb248529a2526b383a40.jpg)
Не торкайся дельфінячого м’яса: чим може обернутися вживання "екзотичної страви"
Дельфіни / © unsplash.com
Вживання м’яса дельфінів може становити смертельну небезпеку для людини. На це вказують результати лабораторних досліджень, проведених у Японії.
Про це повідомило видання Iflscience.
За даними AFD, у зразках дельфінячого м’яса зафіксували 106 ppm ртуті та 1,7 ppm метилртуті — це у 265 разів перевищує офіційно встановлену межу 0,4 ppm, дозволену в Японії. Такий рівень токсичних речовин вважається одним із найвищих, коли-небудь виявлених у продуктах тваринного походження.
Фахівці нагадують, що це не перший випадок надмірного забруднення дельфінячого м’яса. У 2023 році в Японії у субпродуктах з дельфінів, які продавалися через Yahoo! Japan, вміст ртуті перевищував норму у 97 разів, а під час перевірки 2015 року — майже у 50 разів.
Ще раніше, у 2007 році, в японській префектурі Тайцзі спалахнув скандал, коли виявилося, що м’ясо, яким годували школярів, містило ртуть у 10–16 разів вище допустимого рівня. Один із місцевих радників тоді назвав продукт «токсичними відходами». Результати дослідження 2003 року з Університету Хоккайдо показали, що концентрація ртуті в м’ясі дельфінів перевищувала безпечні межі у понад 20 разів.
Причиною такої високої токсичності є місце дельфінів у харчовому ланцюзі. Як пояснив хімік-океанограф Французького національного центру наукових досліджень Ларс-Ерік Геймбюргер-Боавіда, чим вище тварина знаходиться в харчовій піраміді, тим більше шкідливих речовин накопичується в її організмі.
«Кількість метилртуті, що міститься в океанах, мізерна. Концентрація становить близько 0,5 мг на 50 мільйонів літрів морської води», — зазначив учений.
Він додав, що у великих хижих рибах, наприклад у тунці чи рибі-меч, можна знайти до 0,5 мг ртуті на кілограм, тоді як у морській воді її концентрація становить лише 0,5 мг на 50 мільйонів літрів
Таким чином, дельфіни, які харчуються рибою, накопичують у тканинах токсичні речовини у величезних кількостях. Саме тому споживання їхнього м’яса особливо небезпечне для дітей, вагітних і жінок, які годують грудьми.
За даними клініки Клівленда, тривалий вплив органічної ртуті може призвести до ураження нервової системи, а у випадку вагітності — до серйозного пошкодження мозку плода. Ртуть також може потрапляти в організм дитини через грудне молоко, що робить проблему ще більш небезпечною.
Попри ризики, м’ясо дельфінів і досі іноді потрапляє на прилавки у деяких районах Японії, зокрема у відомій своїми традиційними ловами префектурі Тайцзі. Проте експерти наголошують: споживання такого продукту є не лише етично суперечливим, а й реально небезпечним для життя.
Цікаво, що, за словами дослідників, навіть без урахування токсичності, дельфінячий делікатес не вважається смачним. У своєму есе для Los Angeles Review of Books доцент Каліфорнійського університету Акуа Банфул зазначив, що більшість людей, спробувавши це м’ясо, воліли б обрати щось інше, «що насправді, технічно, є рибою».
Зірки подарують гроші трьом знакам зодіаку до кінця року / © unsplash.comЧитати публікацію повністю →
Читати публікацію повністю →
Читати публікацію повністю →
Читати публікацію повністю →


/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Fadmin%2Ffavicons%2Fmzl.zigygtlx_AxtL14S.png)
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F33%2Fd9a3c63f5dcd939853082ca29c2ca04f.jpg)
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2Ff732aac492e7b865282571bfeda1aba6.jpg)
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F9%2Fa02c3af8dcf81505929f1d75e95c2cc8.png)
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F53%2F8d80eacd99f508241319edd0936f34f1.jpg)
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F88%2F4a46d5ccadabd269dc19a1df6b97dfa3.jpg)
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2F2cbcac89c90827c2962ae5175b08e7b1.jpg)