Що робити з гарбузами після Геловіна: і вазу, і кашу, і корм для кроликів
Не стільки Геловін, а звичайна українська осінь асоціюється з цим овочем. Бо ж зараз сезон гарбузів, які з давніх-давен вирощують українці. Про те, як гарбуз можна перетворити не на карету для Попелюшки, а на підсвічник чи добриво, який сорт овоча смакуватиме у супі, а також про те, чи «дали гарбуза» українці закордонному Геловіну – у матеріалі Коротко про.
Ліхтарі і підсвічники
Традиційно щоосені українці сперечаються на тему, «чи треба святкувати Геловін». Поки одні заперечують це «страшне» свято, інші вирізають з гарбуза саморобні ліхтарі – таких собі "Джеків-ліхтарників", готують кашу і використовують у господарстві. Тому що гарбуз - універсальний овоч.
Почнімо з гарбузової креативності. Один погляд на гарбуз – і на думку одразу спадає змайструвати з нього геловінський ліхтарик. Треба лише вирізати в гарбузі очі, ніс і усмішку (можна зловісну або, навпаки, веселу), поставити всередину свічку - от і маєте власний «ліхтар Джека» (чому така назва - читайте нижче).
З невеликого гарбуза можна зробити вазу для квітів або сухоцвітів. Досить лише зрізати верхівку, вичистити серединку і, замість свічки чи ліхтаря, поставити туди ємність з водою. Такі вази цікаво виглядають на святковому столі або на підвіконні. Інший варіант: наповнити невеликий гарбуз мохом, сухоцвітами, гілочками або шишками. Матимете екокомпозицію для інтер'єру.
Маленькі гарбузики декоративних сортів можна перетворити на підсвічник. Треба зробити на верхівці овоча невелике заглиблення під свічку, бажано ароматичну. І все - натуральний підсвічник готовий.
Для поціновувачів елегантного декору теж є варіант. Пофарбуйте гарбузи білою, золотою або срібною фарбою, і якщо є бажання і можливість - прикрасьте лелітками, намистинами, мереживом. Такі гарбузики виглядають стильно.
Хочеться більше фарб? Тоді перетворімо гарбуз на полотно. На ньому акриловими фарбами, маркерами або глітером можна зобразити казкові візерунки, геометричні фігури або створити мініатюрний осінній пейзаж.
І куди ж без дітей! Запропонуйте малим пофантазувати на тему гарбузового насіння. Нехай створюють із зерняток аплікації, гірлянди. рамки для фото. Насіння можна розфарбувати або клеїти на кольоровий папір. Це весело, добре розвиває дитячу фантазію і моторику маленьких пальчиків.
Декор із гарбуза може бути просто гарним. Фото: ФБ Море идей
Найсолодші – мускатні сорти
На кухні з гарбуза можна приготувати і суп, і гарнір, і десерт. Вони добре засвоюються організмом і мають лікувальні властивості.
Улюблена для багатьох страва холодного сезону – крем-суп. Рецепт простий:
- гарбуз - 700 г;
- картопля - 2-3 шт.;
- морква - 1-2 шт.;
- цибуля ріпчаста - 1 шт.;
- часник - 1-2 зубчики;
- вершки (жирністю 20%) - 70 мл;
- олія оливкова - 3 ст.л.;
- сіль - за смаком;
- насіння гарбузове (для подачі) - за смаком;
- вода - 350 мл.
Гарбуз, цибулю та моркву нарізати шматочками, часник подрібнити. На сковороді розігріти оливкову олію, викласти овочі. Тушкувати протягом 10 хвилин. Очистити й нарізати картоплю, викласти в каструлю. Додати до неї тушковані овочі, залити водою і варити до готовності картоплі (вона має стати м'якою).
Готові овочі перекласти в блендер, посолити та збити. Влити вершки та перемішати. Подавати крем-суп, посипавши гарбузовим насінням, з грінками.
Якщо говоримо про гарбуз, то згадаймо і про гарбузову кашу.
Для приготування каші підходять мускатні сорти гарбуза, бо ж є найсолодшими. Гарбузову кашу можна приготувати з різних круп (наприклад, рису, пшона, вівсянки, кукурудзи) на молоці або воді.
Рецепт гарбузової каші з рисом
- 500 г очищеного гарбуза, нарізаного кубиками,
- 100 г рису (промитого),
- 500 мл молока,
- 100 мл води (для варіння гарбуза),
- 50 г вершкового масла,
- сіль і цукор за смаком.
Очистіть гарбуз від шкірки та насіння, наріжте кубиками, покладіть у каструлю, залийте водою, накрийте кришкою і варіть на середньому вогні до м'якості (близько 15-20 хвилин). Можна перебити блендером.
Влийте в каструлю молоко, додайте сіль і цукор. Доведіть до кипіння.
Поступово всипте промитий рис, постійно помішуючи, щоб уникнути грудочок. Зменште вогонь до мінімуму, накрийте кришкою і варіть приблизно 20-30 хвилин до готовності рису.
Зніміть кашу з вогню. Додайте вершкове масло, перемішайте і дайте настоятися 15-20 хвилин. За бажанням, можна додати корицю, ваніль або інші спеції.
Та що там каша! Готують з гарбуза пироги, кекси, цукати, варення. А якщо не хочеться зайвої мороки, можна запекти в духовці шматочки овоча з медом, горіхами або спеціями.
Справжнім суперфудом вважається гарбузове насіння. У його зернятках є цинк, залізо, білок. А чищення власними руками гарбузового насіння взагалі діє на організм як своєрідна медитація.
Для приготування каші підходять мускатні сорти гарбуза, бо ж є найсолодшими. Фото: hotuy.cooking
Харч для тварин і посуд
Згодиться гарбуз і у господарстві. Наприклад, як корм для тварин. Гарбузи охоче їдять свині, корови, кролі й навіть кури. Ці овочі допомагають тваринам залишатися здоровими взимку, коли зелені вже немає. До речі, зоопарки, біопарки, еколого-натуралістичні центри, а також такі притулки, як «Домівка врятованих тварин» (Львів), охоче беруть чистенькі необроблені гарбузики для своїх тварин. І качок на ставках краще підгодовувати не хлібом, а серцевиною гарбуза або залишками відвареного овоча.
Мало хто знає про гарбузове добриво, і даремно. Після переробки гарбузову м’якоть чи шкірку можна кинути в компост, бо ж вона швидко перегниває, збагачуючи ґрунт.
А ще можна зробити екопосуд. У давнину люди сушили гарбузи певних сортів і використовували їх як глечики чи пляшки. В таких ємностях зберігали воду, молоко чи зерно, бо гарбузова шкірка міцна і не пропускає повітря.
Можна навіть змайструвати годівничку для птахів. Розріжте невеликий овоч навпіл, видаліть всю м’якоть. Всередину нижньої частини насипте корм для птахів. Закріпіть годівничку на гілці дерева за допомогою мотузки чи дроту. Така годівничка прикрасить сад і стане природним укриттям для птахів.
Гарбуз можна перетворити на полотно. Фото: ФБ Радивилівський ліцей №1
До речі
«Дати гарбуза» містичному Геловіну
В останній день, чи точніше, вечір жовтня в Європі та Північній Америці відмічають Геловін. Святкують з розмахом! Наприклад, у США це друге за популярністю свято після Різдва.
Американські традиції святкування добре знають в усьому світі завдяки голлівудським фільмам. Костюмовані вечірки, збирання цукерок дітьми в костюмах, різноманітний страшний антураж, всілякі фільми жахів по телебаченню – це і є Геловін. Жителі США витрачають тисячі доларів на геловінськи товари, щоб прикрасити свої будинки та здивувати своїм костюмом. Геловін давно став частиною американських традицій.
А взагалі батьківщиною свята вважається Ірландія. Саме там з’явився «ліхтар Джека» - гарбуз, на якому врізають зловісне обличчя, вибирають м’якуш і ставлять усередину свічку. Щоправда, спочатку замість баштанних використовували ріпу. Вважалося, що такий «ліхтар» відганяє злих духів від оселі. Ірландські бабусі до сьогодні розповідають своїм внукам легенду про «ліхтар Джека». Кажуть, що давним-давно жив в Ірландії скупий чоловік на ім’я Джек. І таким він був підлим та скупим, що після смерті його душу не захотіли ані ангели, ані чорти. А диявол дав Джекові ліхтар з вуглиною і прирік вічно блукати між раєм та пеклом…
Експрем'єр-міністр Великобританії Ріші Сунак зі свого гарбуза вже щось робить. Фото: ФБ Ріші Сунака
Для українців гарбуз має інше значення. Це символ достатку, щедрості і домашнього затишку. Та є ще один цікавий момент: «дати гарбуза» - це означало відмовити парубкові у сватанні. Не через зневагу, а як витончений символічний знак.
Щодо гарбузів на Геловін, то спершу в Україні це сприймали як щось диковинне, чужий звичай із фільмів. Але гарбуз швидко знайшов своє місце і в наших осінніх декораціях. А як інакше, якщо він же типово український - домашній і веселий. Сьогодні українці вирізають гарбузи не лише до Геловіна, а для настрою, і прикрашають ними власні оселі.
Гарбуз знайшов своє місце і в наших осінніх декораціях. Фото: ФБ Добропарк

