/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F131%2Ff6a942d28250994f429261d43670c6bd.jpg)
Залишати брудний посуд на ніч категорично не можна: чим загрожує така звичка
Ви дізнаєтесь:
Часто після вечері ми залишаємо тарілки у раковині "на потім" або навіть на ніч. Така звичка здається невинною, але саме вона створює ідеальні умови для розмноження бактерій, зазначає IFLScience.
Рекомендуємо прочитати наш матеріал:Навіщо потрібно насипати соду на матрац: хитрий трюк від господинь
Чому не можна залишати брудний посуд на ніч
Згідно з дослідженням вчених Кардіффського університету, одним з найбільш забруднених місць у домі вважається кухонна раковина. Саме тут регулярно накопичуються бактерії, адже поверхня постійно контактує із сирими продуктами та залишками їжі. Вологе середовище створює ідеальні умови для їхнього розмноження.
На поверхні виявлено безліч небезпечних бактерій, серед них - кишкова паличка та стафілокок, які можуть спричиняти харчові отруєння та інші захворювання. Тому залишати посуд у раковині небезпечно.
Особливо ризиковано залишати тарілки з їжею у теплій воді надовго, таке середовище сприяє активному росту мікробів. Але й просто залишати брудний посуд на ніч без замочування теж не рекомендуємо, адже сухе середовище не знищує мікроби, вони можуть виживати й поширюватися пізніше. До того ж залишки їжі приваблюють комах, які переносять бактерії по всій кухні.
Навіть ретельне миття не завжди гарантує повне очищення, якщо посуд довго лежав у брудній раковині. Деякі бактерії, зокрема сальмонела, кампілобактер та кишкова паличка, можуть виживати після звичайного миття й сушіння. Посудомийні машини теж не завжди справляються, виняток - моделі з функцією перегрітої пари, які обробляють посуд при високій температурі щонайменше 25 секунд
Щоб знизити ризик зараження, рекомендуємо мити посуд одразу після використання й не допускати його нагромадження.
Якщо ж це неможливо, рекомендуємо регулярно дезінфікувати раковину: спочатко ретельно вимийте її мильною водою, а потім обробіть дезинфікуючим або хлоровмісним засобом. Важливо залишити засіб на поверхні достатньо довго, щоб він встиг подіяти.
Читайте також:
Про джерело: IFLScience
IFLScience - популярне онлайн-видання, засноване 2012 року Еліз Ендрю як сторінка у Facebook, яка згодом виросла у великий науково-популярний сайт.
Сьогодні управляється LabX Media Group, що базується в Канаді та Великій Британії. Охоплює приблизно 10 млн відвідувачів сайту і 60 млн підписників у соцмережах.

