У Будапешті провели міжнародний фестиваль «Перехрестя епох. Шевченкіана»
У Будапешті провели міжнародний фестиваль «Перехрестя епох. Шевченкіана»

У Будапешті провели міжнародний фестиваль «Перехрестя епох. Шевченкіана»

У Центрі української культури та документації в Угорщині у Будапешті до 210-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка відбувся ІІ Міжнародний фестиваль «Перехрестя епох. Шевченкіана».

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомило посольство України в Угорщині.

Гості фестивалю прослухали лекцію «Образ Тараса Шевченка у творчості художників» від Богдана Губаля – професора Кафедри дизайну і теорії мистецтва Прикарпатського національного університету ім.В.Стефаника.

У Будапешті провели міжнародний фестиваль «Перехрестя епох. Шевченкіана» - Фото 1

Програмою події також було передбачено проведення кількох майстер-класів, зокрема унікального майстер-класу з написання українського козацького скоропису «Ну, що б, здавалося, слова...».

Його провела Надія Бабій – доцентка Кафедри дизайну і теорії мистецтва Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника.

У Будапешті провели міжнародний фестиваль «Перехрестя епох. Шевченкіана» - Фото 2

Окрім цього гості фестивалю мали нагоду побачити виставку гобеленів «Художні рефлексії» від Богдана Губаля, а також роботами з художньою каліграфією студентів 2 курсу спеціалізації «Графічний дизайн» цього ж вишу.

У Будапешті провели міжнародний фестиваль «Перехрестя епох. Шевченкіана» - Фото 3

Одна з таких робіт з ініціалом «Я» була подарована першому секретарю посольства Ярині Малик.

Фестиваль завершився Музично-літературним вечором «Тарас Шевченко – Денис Кримський. Діалог Епох» у виконанні талановитого молодого українського поета з Феодосії Дениса Кримського та актора Андрія Губіна, за участю вокалістів і музикантів Романа Меденці, Вікторії Рудник, Вікторії Вороніної, Уляни Молнар, Дьордя Шілло, Наталії Герети, Любові Савіної, Романа Осечинського, Ферена Берната, Іштвана Донця.

У Будапешті провели міжнародний фестиваль «Перехрестя епох. Шевченкіана» - Фото 4

Фестиваль завершився музично-літературним вечором «Тарас Шевченко – Денис Кримський. Діалог Епох» у виконанні талановитого молодого українського поета з Феодосії Дениса Кримського та актора Андрія Губіна, за участю вокалістів і музикантів Романа Меденці, Вікторії Рудник, Вікторії Вороніної, Уляни Молнар, Дьордя Шілло, Наталії Герети, Любові Савіної, Романа Осечинського, Ферена Берната, Іштвана Донця.

У Будапешті провели міжнародний фестиваль «Перехрестя епох. Шевченкіана» - Фото 5

Також було представлено картини відомого закарпатського художника Петра Пуги та художника, ветерана ЗСУ, волонтера Петра Козловського.

У Будапешті провели міжнародний фестиваль «Перехрестя епох. Шевченкіана» - Фото 6

Міжнародний фестиваль «Перехрестя епох» був започаткований у місті Дніпро (Україна) у 2021 році режисеркою та диригенткою Вікторією Рацюк за підтримки Українського культурного фонду і був присвячений 150-річчю видатної української поетеси і письменниці Лесі Українки. 

Керівник проєкту – Ігор Шипайло, Центр української культури та документації в Угорщині.

Нагадаємо, на 29-му Будапештському міжнародному книжковому фестивалі, який відбудеться 26-29 вересня, представлять перший національний стенд «Ukraine», організований Товариством української культури в Угорщині, Фундацією української книги в Угорщині UNABOOK і посольством України.

Фото: Embassy of Ukraine in Hungary / Фейсбук



Источник материала
loader