Мовознавчі баляндраси. Крамольна допомога?
Мовознавчі баляндраси. Крамольна допомога?

Мовознавчі баляндраси. Крамольна допомога?

Мовознавчі баляндраси. Крамольна допомога? - Фото 1
Візьму на себе таку сміливість (хоч і дуже ризикую) припустити, що розумний і меткий на вигадки (тобто «вигадливий, жартівливий») саме вчитель української мови (правда, більше шансів, що це зробила вчителька, але увімкну таки чоловічу солідарність) придумав класну запам՚ятовувалку (і правильно, звісно, зробив), щоб учні не помилялися: «за хлібом» чи «по хліб». І ті з них, хто хоче бути грамотним, засвоює, що правильно «піти по хліб», а «піти за хлібом» — вислів, наближений до піти за водою — а) «минути без вороття (про час)»; б) «зникнути, марно пропасти». (Загалом же меткою (або ще проворною) називають швидку і вправну в роботі людину; порівняймо також зі словами спритний, жвавий, енергійний, моторний; після останнього слова — не знаю, як ви, але — я відразу поринув уявою до крутого парубка Енея («спасибі діду за ՚՚Енеїду՚՚»).

А от щодо слова «допомога» це правило не спрацює, бо тут від прийменників «за» та «по» залежить значення конструкції: якщо йдеться про мету або причину дії, пишемо й говоримо по допомогу: «Куди звернутися по допомогу? Поліція, екстрений номер виклику поліції (повідомити про злочин чи правопорушення) — 102».

На ресурсах, які дають рекомендації щодо слововжитку, можна знайти таке: коли йдеться про знаряддя, що сприяє виконанню дії, тоді варто вживати конструкцію за допомогою: «Вантаж на десятий поверх змогли підняти тільки за допомогою складних механізмів».

Також вони радять: якщо треба повідомити про допомогу від особи, варто вживати конструкцію з допомогою: «Легко впоралися з допомогою колеги». І це цілком логічно, бо допомогти може тільки людина. Водночас такі тонкощі багатьох, на жаль, цікавлять не дуже: «Не так давно наше освітлення виникало з допомогою ось таких ламп».

Погляньмо, які значення за словом допомога закріплено у словнику: а) сприяння, підтримка в чому-небудь; б) матеріальна підтримка (матеріальна допомога); в) захист, порятунок у біді (покликати на допомогу); г) сприяння в лікуванні, полегшення страждань (надати першу допомогу); ґ) ті, хто приходить на допомогу кому-небудь (наспіла допомога). Кожному відома й стала назва швидка допомога: «а) медико-санітарна організація, яка подає першу медичну допомогу у невідкладних випадках; б) спеціальний автомобіль, який доставляє лікаря до хворого і яким перевозять хворих до лікувальних закладів».

Далі напишу крамолу (крамо́лазастаріле «бунт; заколот»). На наш погляд, конструкцію «за допомогою» у контекстах, коли йдеться не про людину/людей («Поняття ՚՚mediа՚՚ спочатку вживали для позначення повідомлень, які передавалися за допомогою особливих засобів зв’язку (пошти, телеграфу)») краще замінити на «з використанням» / «використовуючи» (слово використа́ння називає дію за значенням використати/використовувати — «застосовувати, вживати що-небудь з користю, користуватися чимсь») або й зовсім спростити речення: «Поняття ՚՚mediа՚՚ спочатку вживали для позначення повідомлень, які передавалися з використанням особливих засобів зв’язку (пошти, телеграфу) / використовуючи особливі засоби зв’язку (пошту, телеграф) // … які передавалися особливими засобами зв’язку (пошта, телеграф)». Ще приклад: «Пасажир може безконтактно оплатити проїзд з допомогою картки або смартфона» // «… оплатити проїзд, використовуючи картку або смартфон» / «… оплатити проїзд карткою або смартфоном». Щоправда, в останньому варіанті, гадаю, наші освічені й мудрі (місцями — шикарні) читачі чудово розуміють, що смартфон використовується як пристрій для здійснення купівлі послуги, а не як платіжний засіб (віддавати смартфон за проїзд непотрібно; хоча: на віку як на довігій ниві — усього буває, але, сподіваюся, у вас щодо цього буде все гаразд; і в решті випадків теж).

Більше тут:


Источник материала
loader