Гості ток-шоу "Пульс" розповіли, за яких умов нардепи працюватимуть ефективно
Гості ток-шоу "Пульс" розповіли, за яких умов нардепи працюватимуть ефективно

Гості ток-шоу "Пульс" розповіли, за яких умов нардепи працюватимуть ефективно

Гості ток-шоу "Пульс".

Політтехнолог Дмитро Раімов вважає, що важливим елементом ефективної роботи народних депутатів є можливість відкликати депутата за невиконання його політичних обіцянок, а кандидат філософських наук Валентин Гладких висловив думку, що українським виборцям необхідно висувати більш високі вимоги до нардепів.

Про це вони розповіли в ефірі ток-шоу "Пульс" в ефірі телеканалу "112".

Ведучі попросили гостей ток-шоу продовжити речення: "Депутати будуть працювати ефективніше, якщо…".

"Якщо виборці стануть більш вимогливими до своїх обранців і будуть висувати до них значно більш високі вимоги, - від персональних якостей, до професійних, і нарешті, будуть мати якісь інструменти зворотного зв'язку з депутатом не тільки на виборах", - вважає кандидат філософських наук Валентин Гладких.

У той же час політолог Вадим Карасьов висловив думку, що нардепи будуть працювати ефективніше якщо "буде інший парламент не за складом, а як інститут".

"Приклад, - дві третини законів у європейських континентальних демократіях вносить уряд, парламент голосує, тому що уряд є від парламенту, парламент і уряд чітко взаємозв’язані", - заявив він.

Політолог Володимир Цибулько виступив за перехід на digital-формат і відмова від "середньовічних стандартів парламентської життя".

"Перше, - це критерій оцінки їх роботи, а друге, - думаю, треба відійти від середньовічних стандартів парламентського життя і переходити на digital-формат, на цифровий.

Нам потрібен депутат, який обов'язково проголосує в сесійній залі, чи нам потрібна його політична позиція з приводу законопроекту? Вважаю, що цифрове управління дозволяє не тримати всіх депутатів у сесійній залі, а отримувати їх позицію за законом", - констатував Цибулько.

У свою чергу політолог Сергій Таран виступає за те, що депутати повинні ходити на сесійні засідання.

"Якщо під час виборчих кампаній кандидати у депутати, ходячи по своєму округу, будуть чути запитання не "що ви відремонтуєте, дорогу, який під'їзд побілити?", а "як часто ви будете ходити на засідання?", "чи готові ви скласти мандат, якщо будете прогулювати засідання комітету?", "закони ви приймете?" … Якщо кандидати в депутати будуть чути такі запитання під час виборчої кампанії, то потрапивши до Верховної Ради, вони будуть ходити, голосувати і працювати".

Політичний консультант Руслан Бортнік вважає, що нардепи працюватимуть ефективніше якщо будуть елементи зовнішнього і внутрішнього контролю.

"Зовнішній - це позиція керівництва парламенту, яка повинна забезпечувати збереження демократичних механізмів вироблення рішень парламенту.

Внутрішній контроль - це право громадян України відкликати народного депутата через певний строк через рік або два своїх повноважень, якщо він не виконує своїх зобов'язань, які брав перед виборами".

На думку політтехнолога Дмитра Раимова, "важливий елемент ефективності та виконання своїх обіцянок, - це інструмент відкликання депутата за невиконання політичних обіцянок".

Источник материала
Поделиться сюжетом