19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Свідок у "справі політтехнологів" заявив, що його змусили підписати свідчення на Петрова і Барабошка, - ЗМІ
Свідок у "справі політтехнологів" заявив, що його змусили підписати свідчення на Петрова і Барабошка, - ЗМІ

Свідок у "справі політтехнологів" заявив, що його змусили підписати свідчення на Петрова і Барабошка, - ЗМІ

Свідок у кримінальній справі щодо "тіндер-скандалу" за участю заступника голови Департаменту захисту економіки Нацполіції Олександра Варченка Володимир Коваль в ефірі програми "16+" на каналі skrypin.

ua розповів про нові подробиці цієї справи, повідомляють "Українські новини".

За словами Коваля, мета цього розслідування не в пошуку винних, а в спробі сфабрикувати справу стосовно політтехнолога Володимира Петрова через його розслідувальну діяльність.

"Метою цієї справи спочатку було формування будь-якої доказової бази щодо списку конкретних прізвищ з метою переслідування як ряду політичних опонентів конкретних людей, так і конкретно Володимира Петрова в якості помсти за розслідування "Школи корупції" щодо конкурсних комісій ДБР, а також його професійної діяльності, яка не пов'язана із суттю цього провадження", - сказав Коваль, який проходить у справі як свідок.

Коваль повідомив, що 15 листопада 2018 року, о 6:15, його затримали на квартирі у знайомої.

"В цей же час в різних точках міста були затримані два моїх товариша, дівчина одного з моїх товаришів і моя асистентка, в будинках і квартирах кожного з яких також пройшли обшуки, а також в моїй квартирі навіть за моєї відсутності", - повідомив Коваль, додавши, що обшуки проводили близько 100 осіб зі складу Головної військової прокуратури і департаменту внутрішньої безпеки Нацполіціі.

"Далі було багато чого: від побоїв у закритій кімнаті перед початком відеофіксації обшуку, багатогодинних принижень і психологічний пресингу, поки я стояв обличчям до стіни, фізичного насильства в автомобілі з метою запису відео з вибаченнями перед Варченком, утримування на зйомній квартирі зі співробітниками органів без будь-яких засобів зв'язку і можливості піти (як з'ясувалося, офіційно я не був затриманий, не було складено жодного процесуального документа про затримання, а після доставки до прокуратури заступник начальника департаменту внутрішньо безпеки Нацполіціі Лисенко Денис Сергійович повідомив мене: "тебе ніхто не пи...див і наручники не надягав" та "без образ", - підкреслив Коваль.

Він уточнив, що проходить у справі про посадові злочини співробітників Військової прокуратури та Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіціі, яку веде ДБР і яка було відкрито за його ж заявою.

Коваль заявив, що з подібними заявами про схожі факти, скоєних тією ж групою осіб, зверталися і Олександр Барабошко, і Василь Крутчак.

Всі вони тепер стали фігурантами "справи політтехнологів".

Коваль повідомив, що очікував провокацій проти себе після того, як 8 листопада 2018 року отримав попередження від людини, "близької до народного депутата Олександра Грановського, який благоволить Ользі Варченко".

"Оскільки ані на моїй техніці, ані під час обшуку в моїй квартирі, не було виявлено слідів злочинної діяльності, з Наталею Бурейко я не знайомий, а тиск на мене і загрози не дали бажаного результату, військова прокуратура застосувала іншу тактику: пресувати моїх знайомих, а я повинен був намагатися їх вирішити.

Було безліч спекуляцій і психологічного тиску..

Ця тактика виявилася для військових прокурорів більш виграшною і в результаті у справі з'явилися мої свідчення на Петрова, під умову звільнення п'яти осіб", - заявив Коваль.

За його словами, дані показання не могли влаштувати військову прокуратуру оскільки в дійсності політтехнолог Володимир Петров не має відношення до цієї історії.

"Тому в ніч з 28.11.2018 на 29.11.2018 мене і ряд осіб викликали до військової прокуратури.

Там прокурор представив нову версію показань і похвалився, що писав її три ночі, щоб хоч якось склеїти цю історію ..

У новій версії повідомлялося, що Петров не просто "замовив", а "керував процесом", зокрема "вимагав подати заяву", "особисто її вичитав", "погрожував і змушував", а також з'явилися прізвища Олександра Барабошка та Василя Крутчака", - запевнив Коваль.

Він додав, що допит тривав до пізньої ночі, а оскільки він відмовився підписувати свідчення на Барабошка та Крутчака, прізвище Крутчака було прибране, а прізвище Барабошка впісане до показань інших осіб.

"Прокурор підтверджував, що розуміє, що швидше за все Барабошко та Крутчак не мають відношення до історії з Бурейко, але вони потрібні щоб вплинути на Володимира Петрова по аналогії з рейдом, який стався тижнем раніше", - сказав Коваль.

"Це справа фабрикувалася дуже брутальними і брудними методами в атмосфері цілковитої безкарності і свавілля, і пов'язано це в першу чергу тому, що в справі відсутній наслідок, як таке: прокуратура сама веде "розслідування" і сама ж виконує наглядову функцію за законністю своїх дій.

Саме це, а також відчуття підтримки та прихильності верхів дає їм можливість почувати себе вільно", - стверджує свідок.

На думку Коваля дана кримінальна справа є політичноюі стимулюється відомими народними депутатами, ключовими силовиками і поруч політиків, а Володимир Петров не має відношення до "тындер-скандалу" та збору інформації.

Показання у справі не відповідають дійсності і є помилковими.

Чоловік нібито погрожував їй у соцмережі Tinder.

Сам Варченко заявив, що це "провокація".

Дружиною Варченка є перший заступник голови Державного бюро розслідувань Ольга Варченко.

Вона заявила, що листування з погрозами від її чоловіка - "фейк" і провокація.

На її думку, ця ситуація пов'язана з її професійною діяльністю.

В цій справі з обшукали політтехнолога Володимира Петрова і блогера Олександра Барабошка.

Їх підозрюють в організації скандалу.

Петров вважає, що силовики сфабрикували справу проти нього за його розслідувань про злочини співробітників силових структур.

Источник материала
Поделиться сюжетом