Під час позачергових виборів очікуються кібервтручання з боку Росії – РНБО
Під час позачергових виборів очікуються кібервтручання з боку Росії – РНБО

Під час позачергових виборів очікуються кібервтручання з боку Росії – РНБО

17 липня.

Під час позачергових парламентських виборів очікується збільшення намірів здійснити протиправні втручання, аж до спеціальних кібероперацій, особливо з боку країни-агресора.

Про це заявив секретар РНБО Олександр Данилюк під час виступу на засіданні Національного координаційного центру кібербезпеки, що відбувся в Головному Ситуаційному центрі, передає УНН із посиланням на прес-службу РНБО.

За його словами, загроза зовнішнього втручання в роботу інформаційно-телекомунікаційних систем Центральної виборчої комісії є одним з актуальних викликів національній безпеці України.

"Очікуємо, що під час позачергових виборів народних депутатів України, що відбудуться у липні 2019 року, наміри здійснення протиправних втручань, аж до спеціальних операцій кібернетичного характеру, особливо з боку країни-агресора, будуть зростати", - сказав Данилюк.

Секретар РНБО зазначив: попри те, що сьогодні й відпрацьовані всі механізми для завчасного запобігання втручанням до систем та мереж, треба буде багато чого зробити, щоб поміняти системний підхід у сфері кібербезпеки.

"Національний координаційний центр кібербезпеки при РНБО України вже тричі розглядав питання захисту систем ЦВК під час підготовки та проведення виборів Президента України.

Водночас, це не є приводом для заспокоєння.

Необхідно постійно вдосконалювати системи кіберзахисту інформаційних ресурсів ЦВК та наші спроможності щодо своєчасного запобігання і нейтралізації реальних і потенційних кіберзагроз", - вказав Данилюк.

У свою чергу, голова ЦВК Тетяна Сліпачук повідомила, що сьогодні рівень захищеності ресурсів Комісії - Єдиної інформаційно-аналітичної системи "Вибори" та автоматизованої системи "Державний реєстр" – є достатнім для протидії будь-яким загрозам.

А представники Служби безпеки України, Держспецзв'язку, Міністерства оборони та Національної поліції України повідомили про готовність до проведення позачергових виборів народних депутатів.

Крім того, СБУ представила проект Концепції протидії акціям кібертероризму і кібершпигунства.

Источник материала
Поделиться сюжетом