Лавров: "Нормандський формат" узгоджений сторонами, важливо не розпорошувати увагу
Лавров: "Нормандський формат" узгоджений сторонами, важливо не розпорошувати увагу

Лавров: "Нормандський формат" узгоджений сторонами, важливо не розпорошувати увагу

У четвер, 18 липня, глава Міністерства закордонних справ РФ Сергій Лавров, коментуючи ініціативу президента України Володимира Зеленського про проведення зустрічі "нормандського формату" разом з керівниками США і Великої Британії, заявив, що нинішній формат вже погоджений, тому важливо не розпорошувати увагу, передає "Інтерфакс - Україна".

"Щодо ініціативи, озвученої, так я розумію - експромтом, президентом Зеленським про підключення Сполучених Штатів та Сполученого Королівства до "нормандского формату", на цю тему вже висловилися представники самої адміністрації США, які не бачать в цьому необхідності.

Як я розумію, аналогічна позиція і у Франції, і в Німеччині", - сказав Лавров.

"Ми виходимо з того, що формат узгоджений.

Формат має шанс в нових умовах просунутися вперед, і важливо не розпорошувати увагу", - підкреслив російський міністр.

Також Лавров вважає, що є всі підстави вважати, що нове керівництво України буде виконувати мінські угоди.

"Є підстави вважати, що, на відміну від режиму нова команда буде прагнути по-чесному виконувати мінські домовленості", - сказав Лавров.

"Ті заяви, які робляться з Києва, про те, що це їх наміри - виконати все, про що домовилися в Мінську в лютому 2015 року, ми активно вітаємо, подивимося, як вони будуть втілюватися в практичні справи.

Принаймні, будемо робити все, щоб цьому сприяти", - додав він.

Крім того, міністр зазначив, що зустріч "нормандської четвірки" на рівні радників голів держав, у якому взяв участь представник нової влади України, не призвела до проривних рішень, однак носила конструктивний характер.

"Говорити про саміті в "нормандському форматі" можна буде після того, як будуть виконані рішення попередньої зустрічі на вищому рівні, яка відбулася в Берліні у 2016 році: розведення сил на лінії зіткнення, а також вирішення питання про особливий статус Донбасу, такий саміт повинен бути ретельно підготовлений", - сказав Лавров.

Раніше Зеленський запропонував Путіну провести переговори щодо ситуації на Донбасі в Мінську в присутності представників США, Франції, Великобританії.

При цьому Зеленський підкреслив, що Україна не відмовляється від яких би то не було дипломатичних форматів урегулювання ситуації на Донбасі.

11 липня Путін заявив, що Москва буде готова обговорювати розширення "нормандського формату" після виборів Верховної Ради.

США виступають проти зміни формату переговорів по Україні.

Источник материала
Поделиться сюжетом