23 липня, 2019, 15:51.
.
Міністерство охорони здоров'я України не радить варити варення, а закликає підійти до заготівель на зиму з користю для здоров’я.
Про це очільниця МОЗ Уляна Супрун повідомила у Facebook.
Вона розповіла, що класичне варення містить майже 50% цукру, на додачу до цукрів, присутніх в ягодах чи фруктах.
Навіть якщо готувати варення, в якому 15% цукру, це забагато, бо 100 г варення - половина оптимальної денної норми цукру.
Супрун назвала альтернативи варенню: заморозка, сушка, приготування пастили.
Якщо ви хочете зберегти ягоди цілими, то розкладіть їх на деко і швидко заморозьте, а потім компактно запакуйте.
Зберігати можна в скляних банках, контейнерах для їжі чи пакетах.
Заморожування зберігає майже 3/4 біоактивних сполук ягід.
Сушка добре підходить для яблук, груш, диких абрикосів, слив, малини, чорниці, вишень без кісточок і смородини.
Сушити слід в сушарці чи електричній духовці, яку можна налаштувати на 50 градусів.
Якщо ви сушите на сонці, подбайте про захист фруктів від мух.
Сушку зберігайте у мішечках із натуральної тканини, скляних банках чи контейнерах.
Пастила це концентровані фрукти: десерт досить солодкий, але при цьому багатий на пектин, тож глікемічний індекс його менший, ніж в цукерок, а нутрієнтів значно більше.
Пастила може зберігатися до півроку в папері і закритій тарі, то ж це компактно.
зробити фруктово-ягідне пюре, довести його до кипіння на 1 хвилину, намазати тонким шаром на пергамент, висушити в духовці чи сушарці, а потім згорнути і запакувати у пергамент.
Робіть пастилу із яблук, груш, абрикосів чи айви, або поєднуйте їх із малиною, ожиною, смородиною чи вишнею.