Створили організацію для протистояння новій владі
Створили організацію для протистояння новій владі

Створили організацію для протистояння новій владі

Українська Міжпартійна Асамблея створила націоналістичну самооборону для боротьби з путчистами ГКЧП (Державний комітет з надзвичайного стану.

- Gazeta.

ua) 19 серпня 1991-го.

Ті хотіли зберегти СРСР шляхом усунення президента Михайла Горбачова, дії якого розглядали як неконституційні.УМА виникла 30 червня 1990-го, як націоналістична альтернатива до громадських структур націонал-комунізму та націонал-демократії, які виступали за суверенізацію УРСР.

Об'єднала на той час різні патріотичні групи, організації та партії.

8 вересня 1991 УМА перейменувалася в Українську Національну Асамблею, а УНСО стала її структурним силовим підрозділом.

Організація отримала народну назву УНА-УНСО.

Адже у цей день був поставлений хрест на пануванні в Україні радянського авторитарного режиму.

Створення у цей день УНСО, як структурного підрозділу УНА продемонструвала всьому світові готовність українців відстоювати свою свободу, - зазначив 1-й голова УНА-УНСО Юрій Шухевич.

- Рішучість українських патріотів у прагненні захищати самостійність нашої держави змусило прокомуністичну Верховну Раду через п'ять днів після створення УНСО оголосити Акт про Незалежність України".18 серпня 1991 року з метою збереження СРСР президента Михайла Горбачова усунули від влади.

Його взятий під домашній арешт під час перебування в урядовій резиденції в Форосі (Крим).

Владу в країні на себе перебрав Державний комітет з надзвичайного стану (ДКНС), який проголосив себе органом "для управління країною і ефективного здійснення режиму надзвичайного стану".

До складу Державного комітету з надзвичайного стану увійшли прем'єр-міністр СРСР, міністри оборони і внутрішніх справ, голова КДБ та ряд інших.

Очолив цей орган віце-президент СРСР Геннадій Янаєв.

Источник материала
Поделиться сюжетом