Активи "Ощадбанку" в анексованому Криму. РФ оскаржила перемогу України в арбітражі
Активи "Ощадбанку" в анексованому Криму. РФ оскаржила перемогу України в арбітражі

Активи "Ощадбанку" в анексованому Криму. РФ оскаржила перемогу України в арбітражі

РФ подала апеляцію на рішенння арбітражу Парижа за позовом українського "Ощадбанку", вказавши, що кримське відділення установи не підпадає під дію договору про захист інвестицій.

Про це йдеться в повідомленні Міністерства юстиції РФ.

Зазначається, що виявлені докази "дозволили РФ на підставі норм французького права звернутися 19 серпня за переглядом арбітражного рішення в той же суд, який виніс перше рішення".

"Кримське відділення Ощадбанку, про експропріацію якого заявляє банк, також існувало вже за радянських часів і було частиною "Ощадбанку" ще до 1992 року.

"Ощадбанк" промовчав про ці факти в арбітражному розгляді", - йдеться в повідомленні.

У Мін'юсті нагадали, що від 2018 року РФ оскаржує правомірність арбітражних рішень, винесених за позовами Ігоря Коломойського і Ріната Ахметова і підконтрольних їм компаній, а також за позовами держкомпаній України, поданих в рамках двосторонньої угоди Росії і України про заохочення і взаємний захист інвестицій і пов'язаних з активами в Криму.

"Під час зазначеної роботи були виявлені внутрішні документи одного з позивачів - "Ощадбанку", які свідчать про те, що його так звана інвестиція ніколи не захищалася зазначеною угодою", - йдеться в прес-релізі.

Наприкінці листопада минулого року, міжнародний арбітраж задовольнив позов державного "Ощадбанку" до Російської Федерації про відшкодування збитків, заподіяних анексією Криму.

Позов задоволено в повному обсязі – сума позову склала $1,3 млрд.

Пізніше голова правління банку Андрій Пишний повідомив, що сума штрафу, який Росія має виплатити "Ощадбанку" за захоплення його майна у Криму, щодня зростає на $97 тис.

(2,7 млн грн).

23 липня Київський апеляційний суд дозволив стягнути з Росії $1,3 млрд на користь "Ощадбанку" за захоплення активів банку в анексованому Криму.

Источник материала
Поделиться сюжетом