Пляцок "Вишиванка" роблять чорно-білим

main image main image

Пляцок "Вишиванка" роблять чорно-білим

— "Вишиванка" — старовинний галицький торт-пляцок, — розповідає 33-річна Лілія Цвіт, кулінар із міста Дрогобич Львівської області.

— Роблю цю випічку із сирно-маковою начинкою.

У торті гармонійно поєднані смаки пісочного тіста, маку та крему зі згущеного молока.Змішує 500 г борошна і 1 ч.

розпушувача.

Січе сюди 250 г маргарину.

Всипає 200 г цукру та додає три жовтки.

Наливає 0,5 склянки сметани й замішує густе тісто.

Ділить його на дві час­тини.

До однієї додає 20 г какао та перемішує.

Світле й темне тісто ще раз розділяє навпіл.

Отримує чотири частини.

Темне тісто кладе в морозилку, а світле — у холодильник на годину.Готує сирну начинку.

Перемелює у блендері 1 кг м'якого сиру.

Додає склянку цукру, 50 г крохмалю і три яйця.

Перемішує.

Окремо береться за макову начинку.

Перемелює кавомолкою 250 г маку й заливає окропом.— Без запарення не обійтися.

Бо мак гірчитиме й розсипатиметься в начинці.Окремо збиває три білки.

Всипає до них 100 г цукру, збиває до стійкої піни.

Додає суміш до охолодженого маку та перемішує.У форму викладає шарами: частину світлого тіста, половину макової маси й половину сирної.

Наверх натирає на грубій тертці час­тину темного примороженого тіста.

Ставить випікати на 40 хв.

за температури +180°С.

Повторює весь процес із другим коржем.— Доки холонуть коржі, роблю крем.

Збиваю 300 грамів масла і 250 грамів згущеного молока.

Додаю 10 грамів розчинної кави.

Не всипаю її сухою, щоб не скрипіло під зубами.

Розчиняю каву в 10 грамах горілки.Змащує корж кремом і прикриває другим коржем.

Коричневе тісто має бути всередині.Робить помадку.

Для неї розтоплює 100 г чорного шоколаду й додає 150 мл молока.

Перемішує та поливає пляцок.

Ставить у холодильник на 12 год.