міністра охорони здоров’я Уляна Супрун визнає, що «заборонити» шашлики не можна, але радить замінити більшу частину м’яса овочами.
Про це Супрун написала на своїй сторінці у Facebook.
Так, чиновниця радить почистити гриль чи мангал перед тим, як розвести багаття.
Тоді «копоть від попередніх шашликів, у якій містяться канцерогени, піде в смітник, а не на стіл».
М’ясо вона радить брати нежирне, або зрізати весь жир, що можна зрізати.
«Справа не лише в калоріях.
Коли жир крапає на вугілля та реагує, утворюються поліциклічні ароматичні вуглеводи.
Що їх більше, то більший ризик раку підшлункової залози, прямої кишки і молочної залози, свідчать досліди на тваринах.
Виокремити саме вплив «шашличків» на здоров’я людей — складно», - пише Супрун.
Маринувати м’ясо, на її думку, краще з пряними травами та спеціями, бо «розмарин, орегано, чорний перець та чілі містять антиоксиданти».
А для маринаду використовувати томатний чи лимонний сік, розведений яблучний оцет або соєвий соус, але не майонез і не олію.
Інша порада - половину м’яса, а то й більше, замінити овочами.
«М’яса багато їсти не варто - порція має бути не більше, ніж середина долоні», - наполягає Супрун.
Також, на її думку, варто приготувати м’ясо попередньо в мікрохвилівці чи духовці, щоб на пікніку «залишиться лише знову нагріти».
А там, для кого цей метод не підходить, очільниця МОЗ пропонує спробувати готувати на різній температурі.
«Цього непросто досягнути, але спробуйте смажити на невисокій температурі, щоб їжа не темнішала і не підгоряла, а потім додайте жару.
Так ви досягнете жаданої реакції Майяра — утворення скоринки.
Але далеко та шкідливо процес не зайде, бо часу забракне», - додала Супрун.
Також вона радить «пити лише воду» та дбати про гігієну.
«Те, що впало, їсти уже не можна», - підкреслює чиновниця.
До цього вона додала, що «смажити шашлики топлес - погана традиція» та підкреслила, що перебування під відкритим сонцем призводить до фотостаріння, а «поліциклічні ароматичні вуглеводи потрапляють до шкіри, та збільшують ризик розвитку пухлин», - написала Супрун.
Раніше медики розповіли про корисні властивості хрону для здоров’я людини.
Також Супрун розвінчала міф про «чудодійні властивості» золотих пірамідок.