СБУ викрила правоохоронців на незаконному стеженні за гроші
СБУ викрила правоохоронців на незаконному стеженні за гроші

СБУ викрила правоохоронців на незаконному стеженні за гроші

Служба безпеки України припинила в Києві діяльність групи осіб, які збували замовникам інформацію, отриману під час проведення незаконних оперативно-технічних заходів.

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

Оперативники спецслужби встановили, що протиправною діяльністю займалися колишні і діючі співробітники Нацполіції, СБУ і кияни, які раніше притягувалися до кримінальної відповідальності за аналогічні злочини.

Під час досудового розслідування правоохоронці задокументували, що з 2015 року зловмисники систематично прослуховували абонентів стільникового зв'язку, проводили візуальне спостереження за об'єктами.

Зловмисники також зламували акаунти користувачів в соціальних мережах, електронній пошті і популярних месенджерах, а також незаконно втручалися до інформаційних ресурсів органів.

Учасники групи підшукували клієнтів серед представників бізнес кіл.

Розцінки залежали від складності завдання і досягали кількох тисяч доларів за "комплекс послуг".

В ході проведення багатоходової спецоперації правоохоронці затримали шістьох учасників групи під час передачі замовнику флеш-носія з тижневим звітом трафіку з'єднань його бізнес-конкурента.

Повідомляється про продовження слідчих дій.

Вирішується питання про оголошення зловмисникам підозри за статтями 328 і 359 Кримінального кодексу України та обрання міри запобіжного заходу.

328 (Розголошення державної таємниці) карається позбавленням волі на строк від двох до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Ст.359 (Незаконне використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації) карається штрафом від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до чотирьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Источник материала
Поделиться сюжетом