Глава МЗС України пояснив складнощі обміну «всіх на всіх»
Глава МЗС України пояснив складнощі обміну «всіх на всіх»

Глава МЗС України пояснив складнощі обміну «всіх на всіх»

Обмін полонених за формулою «всіх на всіх» здійснити дуже складно, бо бойовики намагаються внести в обмінні списки кримінальників, а Київ не має можливості з’ясувати долю зниклих безвісти.

Про це заявив міністр закордонних справ Вадим Пристайко в ефірі програми «Свобода слова» на ICTV.

«Стосовно обміну я вам скажу, що ідеальна формула «всіх на всіх», яка всім дуже подобається, насправді не є життєздатною, бо треба дуже чітко погодити, хто ці «всі».

Коли в цих списках з’являються кримінальні «авторитети», які є друзями тих, хто перебуває з другого боку (лінії зіткнення – ред.), і їх намагаються запхнути у список як матеріал для обміну, а насправді це люди, котрі не мають ніякого відношення до цього конфлікту, - тоді ці списки не погоджуються», - сказав Пристайко.

Окрім того, зазначив він, дуже проблемним є питання зниклих безвісти.

«На жаль, за п’ять років бойовики жодного разу не пустили Червоний Хрест перевірити дані про зниклих безвісти та по тих, хто у в’язницях», - констатував міністр.

Відповідаючи на запитання про те, чому не відбувся обмін за тими списками, які були передані російській стороні в липні, Пристайко зауважив, що це «дуже складні домовленості, і завжди ця цифра змінюється».

До України повернулися 11 незаконно засуджених у Росії співгромадян та 24 моряків, яких Росія захопила в районі Керченської протоки у листопаді 2018 року.

Президент Володимир Зеленський заявив, що другий етап обміну полоненими передбачає звільнення затриманих в Росії кримських татар.

Росія утримує на своїй території та в анексованому Криму ще 110 громадян України.

Источник материала
Поделиться сюжетом