Гроші в трубу: "Північний потік-2" не побудовано, і його затримають ще на півтора року" – "Голос Америки"
Гроші в трубу: "Північний потік-2" не побудовано, і його затримають ще на півтора року" – "Голос Америки"

Гроші в трубу: "Північний потік-2" не побудовано, і його затримають ще на півтора року" – "Голос Америки"

У четвер, 19 вересня, у Брюсселі відновляться переговори між Україною, Росією і ЄС.

Тема зустрічі – укладання нового контракту про транзит російського газу до Європи.

Про таке повідомляє "Голос Америки".

Чинний контракт із "Газпромом" закінчується 31-го грудня цьогоріч.

Україна, за підтримки ЄС, запропонувала Росії укласти контракт на 10 років, згідно з яким українська ГТС буде транспортувати 60 млрд кубометрів газу щороку з можливістю додаткового транзиту 30 млрд кубометрів.

Проте Росію не цікавить довготерміновий контракт.

Вона сподівається якнайшвидше завершити будівництво газопроводів для постачання російського газу в Європу в обхід України – "Північний потік-2" і "Турецький потік".

На сьогодні газопровід "Північний потік-2" побудований більш ніж на 70%.

Цей сценарій є малоймовірним, зазначають учасники круглого столу "Холодна зима 2020? Як Україні перемогти Росію на газовому фронті", проведеного "Голосом Америки".

"Хоча друга гілка "Турецького потоку" вже завершена, вона нікуди не йде, не йде на північ до Болгарії та Сербії.

"Північний потік-2" не побудовано, і його затримають ще на півтора року, принаймні рішенням Данії використовувати південно-східний маршрут замість того, якому віддавав перевагу консорціум "Північний потік".

Отже навряд чи до середини 2021 року "Північний потік-2" буде побудовано", – говорить Маргарита Ассенова, дослідниця американського фонду Джеймстаун, зазначає видання.

Крім затримки через позицію Данії, великого удару по цьому проєкту нанесло нещодавнє рішення Верховного суду Європейського Союзу, яке зобов'язало наполовину скоротити постачання в Європу російського газу трубопроводом "Опал", що з'єднує газогін "Північний потік-1" з мережею газогонів Центральної та Західної Європи.

Але навіть після закінчення будівництва "Північного потоку-2" знадобиться час, аби він запрацював, стверджує Едвард Чау, дослідник центру стретагічних та міжнародних відносин.

"Потрібно ще два роки, щоб його запустити.

Для переміщення цього обсягу газу на європейський газовий ринок знадобляться з'єднання за межами Німеччини", – зазначає експерт.

Источник материала
Поделиться сюжетом