Зеленського попередили про провокацію аферистів, які прикидаються русинами
Зеленського попередили про провокацію аферистів, які прикидаються русинами

Зеленського попередили про провокацію аферистів, які прикидаються русинами

На обіцянку одіозного президента Чехії Мілоша Земана обговорити провокативне питання політичного русинства з президентом України Володимиром Зеленським відреагував український письменник Костянтин Коверзнєв.

Про це повідомляє онлайн-газета "Політ.

“Русини – це самоназва українців з часів давньої Русі, – вважає К.

– А під час національної революції 1917-1918 років політична еліта країни остаточно відмовилася від цієї назви на користь “українці”, не в останню чергу тому, щоб не було плутанини в головах людей через масовану російську імперську пропаганду.

Адже Київ як мати міст руських – це одне, а як мати російських міст – це зовсім інше…”.

“Я був знайомий з відомим закарпатцем, талановитим вченим-філологом Олексою Мишаничом, який був твердо переконаний, що політичне русинство спрямоване на відрив Закарпаття від України і штучне утворення із закарпатських українців нового народу, і на підтвердження своїх ідей він написав декілька книг, що не залишають каменю на камені від політичного русинства”, – заявив Коверзнєв.

На його думку, “Москві буде дуже вигідно, щоб русини – це була не самоназва українців в стародавні часи, а щоб русинами називалася купка морально здеградованих і духовно бідних політичних авантюристів, які роблять профанацію, тобто без відповідних знань у лінгвістиці беруться кодифікувати нову русинську “мову”.

Коверзнєв звернув також увагу на те, що в першій половині ХХ століття відбувалася активна мадяризації закарпатських русинів.

“У цьому процесі брало активну участь уніатське духівництво, – сказав він, – думаю, отець Димитрій Сидор діє в традиціях своїх попередників, однак він на ментальному рівні поставив собі мету значно глибшу і фундаментальнішу: розірвати духовний зв’язок не тільки закарпатських русинів із українцями, але і зв’язок усіх українців зі своїм історичним минулим”.

Мілош Земан пообіцяв обговорити це питання з новим президентом України Володимиром Зеленським.

При цьому президент підкреслив, що зміна системи централізації – виключно внутрішня справа України.

У складі делегації політичних аферистів був і священик Димитрій Сидор, який раніше отримав умовний термін ув’язнення в Україні за посягання на територіальну цілісність країни.

ЗМІ неодноразово повідомляли, що діяльність Димитрія Сидора фінансується Кремлем для дестабілізації ситуації на Закарпатті.

Источник материала
Поделиться сюжетом