"Єдиний реальний шлях до припинення війни". Харківська міськрада підтримала "формулу Штайнмаєра"
"Єдиний реальний шлях до припинення війни". Харківська міськрада підтримала "формулу Штайнмаєра"

"Єдиний реальний шлях до припинення війни". Харківська міськрада підтримала "формулу Штайнмаєра"

Харківська міська рада прийняла звернення до президента України Володимира Зеленського, Верховної Ради і депутатів місцевих рад про підтримку Мінських угод, "формули Штайнмайера" і політики глави держави.

Відповідне звернення оприлюднила пресслужбі міськради.

"Ми, депутати Харківської міської ради, підтримуємо президента України в пошуках миру.

Ми вважаємо "формулу Штанмайєра" єдиним нині реальним шляхом до припинення війни.

Відведення військ не є відступом, а є кроком вперед до ще більшого припинення вогню, а, отже, і смертей.

Розформування на тимчасово окупованих територіях всіх незаконних збройних формувань принесе спокій нашим братам, таким же українцям, як і ми, в окремих частинах Луганської та Донецької областей.

Контроль над українським кордоном захистить від появи на території країни людей, які прагнуть подальшого протистояння на Сході, і буде сприяти проведенню місцевих виборів не під дулами автоматів, а під наглядом ОБСЄ.

Вибори в ОРДЛО за українським законодавством повернуть в Україну неконтрольовані зараз території", - йдеться в документі.

Водночас депутати міськради закликали колег із органів місцевого самоврядування всіх рівнів підтримати зусилля Зеленського в його діяльності на шляху повернення світу до України, а тих, хто ухвалив рішення про недопущення "формули Штанмайєра", відкликати ці документи.

Окрім цього Харківська міська рада вимагає від політиків усіх рівнів припинити інсинуації навколо цього документа, а також утриматися від проведення акцій "Ні капітуляції".

"Формула Штанмайєра" не передбачає визнання анексії Криму.

Ця формула не легалізує бойовиків, а навпаки, передбачає повернення українського законодавства і правопорядку на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей.

Відмова від неї в рамках "нормандського формату" позбавить президента аргументів на підтримку України з боку таких потужних союзників, як Німеччина і Франція", - наголошується у зверненні.

Президент України Володимир Зеленський скликав терміновий брифінг, на якому пояснив, що тимчасовий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, відомий, як закон про особливий статус Донбасу, почне діяти на постійній основі за умови, коли на цій території відбудуться місцеві вибори, проведені згідно з Конституцією та законодавством України.

Ще однією умовою є публікація звіту ОБСЄ, що вибори відбулися за стандартами ОБСЄ та міжнародними стандартами демократичних виборів.

Увечері 1 та 2 жовтня у Києві та великих містах відбулися акції протесту.

Вони мали на меті висловити незгоду з імплементацією "формули Штайнмаєра".

Детальніше про те, що таке "формула Штайнмаєра" та як на її погодження відреагували в Україні та світі читайте за посиланням.

Источник материала
Поделиться сюжетом