"Газпром" РФ поставив Україні нові умови для укладання контракту
"Газпром" РФ поставив Україні нові умови для укладання контракту

"Газпром" РФ поставив Україні нові умови для укладання контракту

Голова правління "Газпрому" Олексій Міллер.

Глава "Газпрому" РФ Олексій Міллер заявив, що ціна на газ для України в новому контракті при прямих поставках може бути на 20% при виконанні кількох умов, серед яких "нульовий варіант" в Стокгольмському арбітражі.

"Ми говорили, що ціна газу для кінцевих споживачів в Україні при прямих поставках може становити до 20% мінус сточовно нинішнього рівня", - сказав Міллер.

Міллер вважає, що продовження діючого контракту на транзит з Україною з актуалізацією ринкових умов може бути єдиним шляхом.

"В тому випадку, якщо в Україні до 1 січня 2020 року не буде створений незалежний газотранспортний оператор і незалежний регулятор, єдиним шляхом продовження діючого контракту в нових, актуалізованих до сьогоднішнього часу ринкових умовах", - сказав Міллер.

"Газпром" повідомив Україну і ЄС про необхідність врегулювання спорів до укладення нового контракту з Україною.

Мова йде про Стокгольмському арбітражі, який Росія програла.

"До українських партнерів, до європейських партнерів наша позиція доведена: що, без сумніву, до укладення нового контракту необхідно повністю врегулювати всі судові суперечки", - повідомив він.

Корпорація готова запропонувати Україні "нульовий варіант" щодо відкликання всіх позовів.

"Пропонуємо такий "нульовий варіант", який би повністю припинив всі судові позови, всі позови були відкликані і була би підведена риска під всією цією історією", - заявив Міллер.

НАК "Нафтогаз України" відреагував на умови РФ - ціна на імпортний газ може бути на 20% нижче, і для цього навіть не обов'язково укладати контракт.

Таку думку висловив виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко к Facebook.

"Для цього необхідно, щоб "Газпром" відповідно до евпропейських правил не зловживав своїм домінуючим положенням на європейському ринку.

Зокрема щоб "Газпром" не відмовляв європейським компаніям перенесення точок передачі газу на кордон Україна-РФ.

І щоб Газпром пропонував свопи іншим газодобувним компаніям в РФ, забираючи у них газ всередині РФ і повертаючи його на кордоні Україна-РФ, чином виконуючи передбачену законодавством РФ функцію єдиного експортного каналу", - заявив Вітренко.

"Газпрому" також запропонували "фактично блокувати" експорт газу із Середньої Азії в Україну і Європейський Союз.

"Ми за те, щоб Газпром здійснював транзит газу через Україну за європейськими правилами.

Логічно, щоб з постачання газу Газпром теж діяв відповідно до європейських правил", - підсумував Вітренко.

Дія контрактів на транзит і постачання газу, укладених Росією і Україною десять років тому, закінчується в кінці 2019 року.

Згідно з цими домовленостями, Києву надали знижку 20% від середньоєвропейської ціни, при цьому Україна зобов'язалася зберегти ставку за транзит на рівні 1,7 дол.

за 100 км.

Згодом у Києві визнали ціну несправедливою і повністю відмовилися від закупівель російського газу, спори за контрактами між "Газпромом" і "Нафтогазом" тривають з 2014 року.

Источник материала
Поделиться сюжетом