Агромагнат Бахматюк попросив Зеленського втрутитися у справу збанкрутілого VAB
Агромагнат Бахматюк попросив Зеленського втрутитися у справу збанкрутілого VAB

Агромагнат Бахматюк попросив Зеленського втрутитися у справу збанкрутілого VAB

Власник агрохолдингів "Укрлендфармінг" і "Авангард" Олег Бахматюк після проведених 11 листопада затримань працівникі VAB банку та пов'язаних з ним компаній заявляє про незаконність поновлення кримінальної справи і просить президента України Володимира Зеленського дати доручення вирішити конфлікт за столом переговорів.

Про це 12 листопада повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За словами Бахматюка, він готовий залучити будь-яких експертів, що мають досвід міжнародної роботи з реструктуризації і аудиту.

"Ми просимо вас втрутитися в цей процес.

Просимо зупинити призначення винних без всякого права на захист.

Просимо визначити переговірників, які можуть бути конструктивними в цьому діалозі", - йдеться у відкритому листі Бахматюка главі держави, оприлюдненому на сайті "Укрлендфармінг" вранці у вівторок .

За його словами, останній раз пропозицію про реструктуризацію боргу офіційно було озвучено 27 жовтня, однак в результаті 11 листопада було проведено слідчі дії, обшуки і затримані співробітники.

"Ми запропонували Фонду гарантування вкладів фізичних осіб виплатити 8 млрд грн боргів наших банків (Бахматюку належав також банк" Фінансова ініціатива").

Подібного пропозиції не робив жоден з власників ліквідованих або визнаних неплатоспроможними банків", - заявив власник "Укрлендфармінг".

На його думку, ситуація фактично зайшла в глухий кут і ставить під загрозу роботу агрохолдингів.

Бахматюк нагадав, що вони залучили близько 2 млрд доларів кредитних коштів, побудували активів на 2,5 млрд доларів Україна і незважаючи на великі втрати в Криму і на Донбасі забезпечують роботою 27 тис.

Чоловік з зарплатою понад 3,5 млрд грн на рік і платять 3 млрд грн податків.

Бізнесмен додав, що в агрохолдинги входять дві найбільші в світі птахофабрики, найбільші в Європі елеватори, які можуть обслуговувати до 3 млн га посівів, інкубатори насіннєві заводи і техніка на 600 млн доларів.

Бахматюк зазначив, що кримінальну справу за даним епізодам раніше розслідували Національна поліція, СБУ і прокуратура з проведенням слідчих дій і обшуків.

Бізнесмен підкреслив, що існує цілий ряд порушень законодавства України та міжнародних стандартів щодо повторного порушення генеральним прокурором Русланом Рябошапкою кримінальної справи, а у глави Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артема Ситника щодо компанії існує прямий конфлікт інтересів.

Глава "Укрлендфармінг" додав, що компанія залишає за собою право боротися і залучати міжнародних юристів, будучи впевненою в своїй правоті.

"Закликаю вас - не дайте силовим структурам знищити раціональне зерно, не дайте їм брати в заручники бізнес.

Ми готові до конструктиву", - заявив Бахматюк.

Справа ніби стосується роботи Писарука в Національному банку, коли він був першим заступником тодішньої голови НБУ Валерії Гонтаревої.

Правоохоронці розслідують рефінансування Нацбанком банку Олега Бахматюка.

Згодом у НАБУ, не називаючи прізвищ, повідомили про затримання сімох осіб.

"НАБУ та САП 11 листопада затримали 7 осіб за підозрою у заволодінні 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту, наданого Національним банком України у 2014 році ПАТ "ВіЕйБі Банк".

Йдеться про колишніх та чинних посадовців Національного банку України, ПАТ "ВіЕйБі Банк" та приватних компаній, пов’язаних із кінцевими бенефіціарами "ВіЕйБі Банку".

Попередньо дії затриманих кваліфіковано за ч.

5 ст.

191 КК України.

Вирішується питання про повідомлення їм про підозру та обрання запобіжного заходу", - зазначили в НАБУ.

Источник материала
Поделиться сюжетом