19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Гончарук і Маас обговорили дію Європейської газової директиви для "Північного потоку-2"
Гончарук і Маас обговорили дію Європейської газової директиви для "Північного потоку-2"

Гончарук і Маас обговорили дію Європейської газової директиви для "Північного потоку-2"

Гончарук і Маас.

Пресс-служба Кабмина.

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук на зустрічі з міністром закордонних справ Німеччини Гайко Маасом обговорив поширення правил Європейської газової директиви на "Північний потік-2".

Про це повідомляє пресс-служба Кабміну.

"Однак ми отримуємо тривожні сигнали про можливе виключення Північного потоку-2 з-під дії консенсусної директиви ЄС німецьким незалежним регулятором.

Такий розвиток подій вважаю неприпустимим… У разі преференційного виведення газопроводу з-під дії газових директив ЄС "Газпром" отримує можливість для зловживання своїм монопольним становищем", - зазначив Гончарук.

На його думку, Північний потік-2 - це політичний, а не бізнес-проект, направлений на посилення впливу РФ на європейські країни.

Український прем'єр висловив надію на повну імплементацію змін до Третього енергетичного пакету ЄС в законодавство Німеччини, а також відповідну діяльність незалежного регулятора ФРН щодо газопроводів, що з'єднують Німеччину з третіми країнами.

Німецька Бундестаг 13 листопада з другої спроби прийняв поправки до газової директиви ЄС, що регулює діяльність газопроводів третіх країн на території ЄС і поширюється, таким чином, на головний конкурент української ГТС – російський трубопровід "Північний потік - 2".

Радник прем'єра Світлана Заліщук з цього приводу заявила, що у разі, якщо німецький незалежний регулятор все ж надасть виняток для нового російського газопроводу, Україна має всі шанси для оскаржити це рішення, зокрема в суді ЄС, і розраховує на підтримку цієї позиції з боку Єврокомісії.

Серед головних її положень - поділ компаній, що постачають газ, і компаній, його транспортують.

Це означає, що компанія-оператор "Північного потоку-2" повинна бути незалежною від "Газпрому", а 50% його пропускної потужності повинні резервуватися для альтернативних постачальників.

Источник материала
Поделиться сюжетом