Інженер з Миколаєва за розробку сонячної черепиці отримав нагороду UNIDO
Інженер з Миколаєва за розробку сонячної черепиці отримав нагороду UNIDO

Інженер з Миколаєва за розробку сонячної черепиці отримав нагороду UNIDO

Миколаївський інженер Павло Река отримав нагороду від UNIDO за розробку сонячної черепиці.

Стартап став одним з кращих серед проектів представлених українськими компаніями, передає Укрінформ.

"Ми відзначили сонячну черепицю з числа стартапів представлених понад 40 компаніями з усієї України", - зазначали в UNIDO і GCIP (Глобальна інноваційна програма чистих технологій), підводячи підсумки суворого відбору на форумі Innovation Market 2019, який відбувся у Києві у вівторок, 19 листопада.

«Сонячну» черепицю Павло Рєка розробив будучи студентом Чорноморського національного університету ім.

Петра Могили.

Хлопець отримав ступінь бакалавра, навчався на комп’ютерному факультеті, на спеціальності «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології», а зараз працює у фірмі, що займається встановленням сонячних панелей.

«Тема його дипломної роботи також пов’язана була з сонячними панелями, – розповідає викладач кафедри автоматизації та коп’ютерно-інтегрованих технологій Олександр Бєліков.

– З Павлом почали працювати 4 роки назад, разом брали участь у внутрішньоуніверситетському конкурсі стартапів «Business opportunities», два роки розробляли власні сонячні панелі(портативні), і вже тоді він пропонував ідею черепиці з інтегрованими сонячними панелями».

Павло Рєка запатентував розробку.

Нещодавно вона була представлена на міжнародній агропромисловій виставці «Agro.

Expo -2018», яка проходить щорічно на Кіровоградщині.

Найближчим часом планують спорудити тестовий дах з «сонячної» черепиці на полігоні у Матвіївці, а потім запускати промислове виробництво у Миколаєві.

UNIDO - установа Організації Об'єднаних Націй (ООН), яка спеціалізується на просуванні міжнародного промислового співробітництва.

Источник материала
Поделиться сюжетом