Український журналіст і політик Княжицький став лауреатом премії Ґедройця
Український журналіст і політик Княжицький став лауреатом премії Ґедройця

Український журналіст і політик Княжицький став лауреатом премії Ґедройця

10 грудня, 2019, 19:16.

.

Український журналіст і політик, народний депутат від фракції “Європейська солідарність” Микола Княжицький став лауреатом премії імені Єжи Ґедройця.

Урочиста церемонія відбулася 10 грудня у Варшаві.

Про це повідомляє Еспресо.

У своїй промові на урочистій церемонії Микола Княжицький сказав, що опинитися у достойному колі лауреатів нагороди ім.

Єжи Гедройця - це велика честь для нього.

“Ми часто чуємо, що Україна – це частина Європи, у чому є безсумнівна заслуга спільного проживання різних народів у багатонаціональній Речі Посполитій – це і поляки, і литовці, і білоруси, і євреї, і німці, і караїми, і вірмени.

Я народився і виріс у Львові - місці, особливому для кожного з цих народів.

І Львів, щоб розвиватися після років радянської деіндивідуалізації і творення місцевого типу «радянського народу» наново відкриває своє минуле”, - сказав Княжицький.

Він нагадав, що важливим елементом побудови нового простору символічної України було надання імені Єжи Гедройця вулиці Тверській у Києві.

Це сталося 29 листопада 2018 року.

“Моєї любов’ю, пристрастю і новою “малою батьківщиною” стала Гуцульщина, за провідника якою я обрав Станіслава Вінценза з його геніальним твором «На високій полонині» - гуцульським епосом.

Зараз ми працюємо над художнім фільмом про Вінценза, а у співпраці з польськими приятелями розпочали творення Центру Станіслава Вінценза в Криворівні”, - зазначив лауреат.

За його словами, в рамках щорічного фестивалю „Via Carpatia” організовано міжнародну конференцію під назвою «Коло Вінценза».

Започатковано і нагороду ім.

Станіслава Вінценза за особливий внесок в розвиток регіону.

“Символічне повернення Станіслава Вінценза на Гуцульщину є сплатою нашого боргу вдячності мислителю і письменнику, який, як ніхто інший, віддав їй своє серце.

Водночас, я оцінюю це, як один з елементів вкорінення Гуцульщини, і ширше – України, - в Європі”, - додав політик.

У своєму виступі Княжицький торкнувся і політичних актуалій.

“Учора в Парижі, під час зустрічей лідерів України, Франції Німеччини і Росії, президент Володимир Зеленський не перейшов червоні лінії і не пішов на катастрофічні поступки Кремлю.

В цьому є величезна заслуга тисяч українців, які протягом кількох місяців виходили на київський Майдан Незалежності і площі інших міст в рамках акції “Ні капітуляції!”, - сказав він.

Але небезпека не минула, адже в Москві вважають, що раніше чи пізніше українська влада купиться на дешевий російський газ і їй можна бути втиснути Донбас на російських умовах, щоб заблокувати прагнення до членства в ЄС і НАТО.

“Думка Єжи Гедройця саме тому так актуальна сьогодні.

Перемога над мартирологічним способом мислення і спробами історико-політичного ресентименту обох наших народів – це найнадійніша гарантія нашої свободи”, - резюмував Княжицький.

Премія імені Єжи Ґедройця – гуманітарна премія, заснована у 2001 році університетом ім.

Марії Кюрі-Склодовської в Любліні.

Источник материала
Поделиться сюжетом