Більше грошей – сильнішим. МОН розподілило фінансування між університетами
Більше грошей – сильнішим. МОН розподілило фінансування між університетами

Більше грошей – сильнішим. МОН розподілило фінансування між університетами

Всього на університети у 2020 році МОН витратить 16,26 млрд грн, а фінансуватимуться заклади за формулою, де ВЗО з кращими результатами отримуватимуть більше грошей порівняно із бюджетом минулого року.

Міністерство освіти і науки опублікувало детальний розподіл коштів з державного бюджету між закладами вищої освіти - його можно переглянути тут.

“Ми зробили важливий крок до прозорості та відкритості фінансів.

Вперше Міністерство освіти і науки опублікувало дані про розподіл державних коштів між закладами вищої освіти та чіткими критеріями цього розподілу.

Кожен університет отримав фінансування залежно від результатів своєї роботи та стимул розвиватись динамічніше”, – відзначила міністерка освіти і науки Ганна Новосад.

Вона додала, що розрахунок обсягу фінансування у 2020 році робився за конкретними показниками, серед яких: масштаб університету; контингент; регіональний коефіцієнт; позиції у міжнародних рейтингах; обсяг коштів на дослідження, які університет залучає від бізнесу чи з міжнародних грантів.

Від 2021 року до цих показників додасться працевлаштування випускників, які МОН буде відслідковувати через онлайн-систему.

Для поступовості переходу у 2020 році були запроваджені обмеження для мінімальної та максимальної зміни бюджету кожного ЗВО – 95% та 120% від 2019 року відповідно.

Фінансування за формулою отримають 136 закладів вищої освіти та 12 їхніх філій, які мають власні кошториси.

У 2020 році 94 заклади отримають 100-120% від бюджету 2019 року, а 54 – 95-99% від бюджету 2019 року.

Як зазначається, завдяки розрахунку фінансування за формулою у 2020 році 17 університетів отримали збільшення фінансування на понад 15 мільйонів гривень.

Наступним кроком Міністерства стане спільна із профільним комітетом Верховної Ради розробка та внесення комплексних змін до законодавства, які нададуть фінансову автономію університетам.

Як повідомлялося, Верховна Рада ухвалила закон щодо змін у вищій освіті, який передбачає оцінку роботи ректорів та інновації для студентів.

За це проголосував 321 депутат.

"Чіткі критерії, за якими оцінюватиметься робота ректорів, кардинальне зменшення об’єктів ліцензування освітньої діяльності у сфері вищої освіти, а також впровадження дуальної освіти", - описує відомство зміни, які є в законі.

Тепер документ передадуть на підпис президенту, після чого він набуде чинності.

Источник материала
Поделиться сюжетом