У Британії вперше почали опалювати будівлі водневою сумішшю
У Британії вперше почали опалювати будівлі водневою сумішшю

У Британії вперше почали опалювати будівлі водневою сумішшю

Будівлі Кільського університету, розташованого у Стаффордширі(Великобританія) і ще 100 будинків в окрузі вперше у світі почали використовувати для опалення суміш 20% водню і природного газу.

Проект покликаний наблизити світ до "водневої економіки", передає Guardian.

За допомогою електролізу молекули води поділяють на кисень і водень.

Метод не вимагає окремої великої інфраструктури - водень відразу направляється в існуючі труби і змішується з газом.

До експерименту готувалися два роки, перевіряючи безпечність нової суміші на всіх будівлях, проводячи лабораторні випробування газових приладів і дослідження впливу водню на матеріали у газовій мережі.

Всі прилади, продані після 1996 року, повинні бути здатні витримувати 23% водню відповідно до діючих правил.

"Матеріали, які ми використовуємо в нашій мережі, насправді більш ніж здатні впоратися з рівнями водню, які ми розглядали", - сказала Лорна Міллінгтон, майбутній менеджер мереж в Cadent, газорозподільній мережі, яка очолювала проект Hy.

Deploy вартістю 7 мільйонів фунтів стерлінгів.

Виконавчий орган з охорони праці та техніки безпеки надав проекту звільнення у 2018 році від чинного 0,1% - ного обмеження на водень в газовій мережі Великобританії після ретельного вивчення доказів, щоб переконатися, що він буде безпечним.

Водень захоплюється за допомогою електролізера, який пропускає електрику через воду, щоб розщепити його назад на водень і кисень.

Це може бути потім введено в існуючі сучасні газові мережі, без необхідності для клієнтів міняти прилади або трубопроводи.

Університет Кіля став ідеальним місцем для експерименту, оскільки володіє та керує приватною газовою мережею, яка може бути ізольована від основної мережі.

Зараз новою сумішшю опалюється 30 будівель університету і ще 100 будинків в окрузі.

Випробування триватиме до липня.

В разі успіху пілот буде розгорнутий на північному сході, щоб транспортувати 20%-ну суміш водню у 670 житлових і комерційних об'єктів у Вінлатоні, Гейтсхед і спостерігатимуть за експериментом 10 місяців.

Головна відмінність і перевага водню в тому, що при горінні він виробляє тепло і воду, а не CO2, як природний газ.

У Великобританії 20% воднева суміш може заощадити близько 6 млн тонн викидів вуглекислого газу на рік, що еквівалентно видаленню 2,5 млн автомобілів з дороги.

Проект є частиною глобального дослідження потенціалу "водневої економіки", в якій газ може також використовуватися для виробництва електроенергії та тепла з вигодою для транспорту, важкої промисловості та внутрішнього споживання енергії.

Енергія, необхідна для виробництва водню з води, може бути отримана за допомогою сонячної, гідро-або вітроенергетики для виробництва "зеленого водню", але при цьому виникають проблеми в масштабі.

"20% - це величезний крок вперед для нас як галузі і для Великобританії в досягненні чистої нульової мети", - сказав головний виконавчий директор Northern gas Networks Марк Хорслі.

Источник материала
Поделиться сюжетом