Почав діяти закон, який дозволить приватним підприємцям займатися космічною діяльністю
Почав діяти закон, який дозволить приватним підприємцям займатися космічною діяльністю

Почав діяти закон, який дозволить приватним підприємцям займатися космічною діяльністю

В Україні почав діяти закон 143-IX, який дозволить приватним підприємцям займатися космічною діяльністю.

Закон вилучає із законодавства норми про заборону займатися космічною діяльністю приватним компаніям, натомість вносить новели, відповідно до яких суб’єктами космічної діяльності можуть бути підприємства, установи та організації будь-якої форми власності та організаційно-правової форми.

У більшості випадків ліцензування космічної діяльності скасували, натомість запровадивши подання декларації про діяльність Державному космічному агентству.

Отримувати дозвіл треба буде для здійснення окремих видів космічної діяльності:.

випробування (окрім комп’ютерних) ракет-носіїв, у тому числі їх агрегатів та складових частин і космічних апаратів;.

запуски ракет-носіїв та/або космічних апаратів;.

управління космічними апаратами на навколоземній орбіті або в космічному просторі;.

повернення космічних апаратів та/або їх складових частин, що повертаються, з навколоземної орбіти або космічного простору на Землю.

Встановлюється, що держава здійснює нагляд за дотриманням приватними підприємствами законодавства про космічну діяльність в Україні.

До основних засад космічної діяльності внесли пункт: "Відкриття космосу для громадян та юридичних осіб та можливість вільно досліджувати та використовувати космос, включаючи використання космічного простору та ресурсів, що містяться в ньому, з обмеженнями лише, коли це необхідно для забезпечення дотримання інтересів нацбезпеки України, а також дозволу та нагляду за неурядовими космічними заходами, щоб переконатися, що такі дії здійснюються відповідно до міжнародних зобов'язань України у космосі".

Теги по теме
Космос
Источник материала
Поделиться сюжетом