Американські вчені розробили біорозкдладну упаковку з водоростей, яка сигналізує про свіжість продукту
Американські вчені розробили біорозкдладну упаковку з водоростей, яка сигналізує про свіжість продукту

Американські вчені розробили біорозкдладну упаковку з водоростей, яка сигналізує про свіжість продукту

В Сан-Франциско розробили нову біорозкдладну упаковку з водоростей, яка може визначити свіжість, безпечність і навіть оригінальність продукту.

Стартап Primitives у лабораторії компанії Indie.

Bio працював над розробкою останні кілька місяців, передає fastcompany.

"Ми включаємо в наші матеріали чутливі механізми, які дозволяють йому виявляти псування продукту або моніторять холодовий ланцюг", - пояснює Віірж Кан, генеральний директор стартапу Primitives.

Віірж Кан і співзасновник стартапу Ноа Маховер розробили технологію зондування ядра, будучи студентами Массачусетського технологічного інституту.

Типовий тонкоплівковий пластик-матеріал, який використовується у мішках, пакетах і обгортках таких продуктів, як м'ясо,— досить складно переробити, бо він виготовлений з декількох шарів різних пластмас, які не можна розділити.

Тож стартап зосередився на розробці тонкоплівкової упаковки з матеріалу, який компостується, і таким чином, зменшує кількість пластикових відходів.

Основний матеріал, без додаткових сенсорних можливостей, зроблений з поновлюваних джерел, таких як водорості, які всмоктують велику кількість CO2 під час росту.

Компанія також вивчає можливість використання інших видів сировини для виробництва водоростей, таких як сільськогосподарські відходи.

Сам по собі новий біоматеріал може блокувати кисень більш ефективно, ніж нинішня плівка на нафтовій основі, допомагаючи йому довше зберігати продукти всередині свіжими.

Нова упаковка також блокує пошкодження ультрафіолетових променів.

При випробуваннях новий матеріал руйнується легше, ніж інші компостовані пластмаси, і призначений для компостування на задньому дворі, а не тільки у промислових умовах.

У своєму першому продукті, який компанія планує запустити пізніше цього року, вона зосередиться в першу чергу на пропозиції тільки компостованої плівкової упаковки.

"Перший продукт, який ми намагаємося розробити, - це компостована упаковка, яку можна закопати в своєму саду", - зазначають у Primitives.

Додаткові сенсорні функції з'являться у більш пізніх продуктах.

У майбутньому, щоб зробити упаковку "розумною", розробники планують зімітувати природні механізми реагування на зміни у навколишньому середовищі.

Мають намір використати здатність соснових шишок під дією вологи міняти форму і випускати насіння, або особливість квітів виділяти сполуки, щоб змінити колір.

Варіації в технології можуть бути використані для різних продуктів.

"Це може бути упаковка, яка може змінювати колір, щоб вказати, що товар підробили, або етикетки інсуліну, які реагують на високі температури, щоб сказати вам, що це більше не безпечно", - пояснює Віірж Кан.

Обгортка яловичини або курки на рослинній основі може вказувати, чи зіпсувалася їжа, перш ніж хтось відчує її запах або смак.

Стартап довів, що технологія зондування працює в лабораторії, тепер працює над її комерціалізацією.

Источник материала
Поделиться сюжетом