Необхідний для МВФ "антиколомойський" законопроєкт доопрацьовують – НБУ
Необхідний для МВФ "антиколомойський" законопроєкт доопрацьовують – НБУ

Необхідний для МВФ "антиколомойський" законопроєкт доопрацьовують – НБУ

Представники Кабміну, НБУ та Верховної Ради доопрацьовують урядовий законопроєкт №2571 про заборону повернення банків-банкрутів екс-власникам, на ухваленні якого наполягають у МВФ.

Про це повідомляє прес-служба НБУ за підсумками зустрічі представників уряду і Нацбанку, яка відбулась 17 лютого.

"Не вщухає обговорення важливості ухвалення законопроєкту №2571, над доопрацьованою версією якого триває робота представників Уряду, НБУ та Верховної Ради.

Також триває і діалог з МВФ.

У кінцевому підсумку ухвалений закон має прибрати здатність судів повертати до життя "зомбі" банки, виведені з ринку через неплатоспроможність", - йдеться у повідомленні.

Крім цього, закон чітко визначить передумови та процедуру отримання колишніми власниками виведених з ринку банків компенсацій, їх форму та "формулу", за якою обсяг відшкодування має бути обрахований та підтверджений.

Раніше ЗМІ повідомляли, що фінансовий комітет Ради змінив урядовий законопроєкт №2571 про заборону повернення банків-банкрутів екс-власникам, але оновлений текст не погодив МВФ.

Президент Володимир Зеленський вважає правильним прийняття законопроєкту №2571 про неповернення банків, визнаних неплатоспроможними, екс-власникам.

11 грудня Кабінет міністрів подав у парламент законопроєкт, який врегулює виведення з ринку неплатоспроможних банків та не дозволить повертати їх ексвласникам.

Як пізніше повідомлялось у ЗМІ, у цей законопроєкт не потрапила узгоджена з МВФ норма, яка дозволяє притягнути до відповідальності власників інших системних банків, виведених з ринку.

Детальніше читайте за посиланням: Як новий закон може не дати Коломойському отримати Приватбанк назад.

18 грудня 2016 НБУ оголосив "Приватбанк" неплатоспроможним.

Виводити його з ринку необхідно було відповідно до статті 41.1 Закону "Про систему гарантування вкладів фізичних.

Одразу після того, як "Приват.

Банк" був визнаний неплатоспроможним, НБУ звернувся до Кабінету Міністрів України з пропозицією передати цей системно важливий банк у власність держави.

У грудні 2017 року Приват.

Банк подав позов до Високого суду Лондона проти Ігоря Коломойського, Геннадія Боголюбова, а також компаній Teamtrend Ltd., Trade Point Agro Ltd., Collyer Ltd., Rossyan Investing Corp., Milbert Ventures Inc.

та ZAO Ukrtransitservice Ltd, які ймовірно їм належать або перебувають під їхнім контролем.

Усі компанії-відповідачі фігурували у постановах Печерського райсуду Києва від 29 липня 2016 року, якими передбачається арешт низки рахунків у кіпрській філії Приват.

Банку в рамках розслідування про повернення кредитів рефінансування НБУ на суму 19 млрд грн.

Економічна правда.

Теги по теме
Нацбанк МВФ ПриватБанк Законодавство
Источник материала
Поделиться сюжетом