"З ідентичністю ми самі розберемося": Пристайко про "12 кроків посилення безпеки в Україні"
"З ідентичністю ми самі розберемося": Пристайко про "12 кроків посилення безпеки в Україні"

"З ідентичністю ми самі розберемося": Пристайко про "12 кроків посилення безпеки в Україні"

09:31, 18 лютого 2020.

Політика.

16.

Він наголосив, що цей план не враховує міжнародне право, яке вимагає від РФ піти з території України й повернути анексований Крим.

Вадим Пристайко про "12 кроків посилення безпеки в Україні" / фото УНІАН.

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко прокоментував документ «Дванадцять кроків до посилення безпеки в Україні та євроатлантичному регіоні», який опублікували на сайті Мюнхенської конференції з безпеки.

«Це не перший план, який пропонується Україні для того, щоб якимось чином владнати те, що, на думку багатьох людей, українська влада не може, не здатна, не бачить, яким чином..

Є люди, які щиро хочуть допомогти і пропонують свій план, є ті, які виконують певне політичне замовлення.

Якщо обирати між цими двома крайностями, то, на мою думку, запропонований план десь посередині, але ближче до тих, хто виконує певне політичне замовлення», — заявив Пристайко в ефірі програми «Свобода слова» на ICTV.

Він наголосив, що цей план не враховує міжнародне право, яке вимагає від РФ піти з території України й повернути анексований Крим.

«Ну, і остаточно те, що вишибає нас всіх, це останній пункт, що Україна має розпочати пошук своєї ідентичності.

Ну, дякую дуже, ми розберемось, чи треба нам це робити», - зазначив Пристайко.

Її підписали, зокрема, голова Мюнхенської конференції з безпеки Вольфганг Ішингер, українські дипломати Василь Філіпчук, Олександр Чалий та Олексій Семеній, а від Росії — колишній очільник МЗС Росії Ігор Іванов.

Згодом документ зник із сайту конференції без жодних пояснень.

Однак згодом документ опублікували вдруге.

У плані йдеться про такі 12 кроків:.

Відновити Спільний центр контролю і координації (СЦКК), з якого у 2017-му вийшли представники Росії.

Включити тему бойових дій до переговорів у «нормандському форматі» і розширити повноваження переговорників.

Забезпечити доступ місії ОБСЄ до всієї території України та зробити КПВВ на Донбасі зручними і безпечними для цивільних.

Розшукувати зниклих безвісти за участі правозахисних організацій та родин таких людей та за сприяння Міжнародного комітету Червоного Хреста та Міжнародної комісії з питань зниклих безвісти.

Спланувати і реалізувати гуманітарні ініціативи, зокрема, щодо розмінування на Донбасі.

Забезпечити масштабну відбудову Донбасу (умови мають бути обговорені на Дельфійському економічному форумі у Греції, а серед інвесторів може бути і Росія).

Дослідити можливості щодо створення на Донбасі зони вільної торгівлі з ЄС і Росією.

Підтримувати план дій щодо санкцій (виконання Мінських угод має зменшувати санкційний тиск на Росію).

Усунути радіоактивні загрози (за цими даними, на Донбасі понад 1200 радіоактивних джерел, які раніше використовувались у промисловості, медицині і науці, але вичерпали терміни придатності – Тристоронній контактній групі та «нормандській четвірці» радять скласти план, що з цим робити).

Почати новий діалог між євроатлантичними структурами щодо взаємної безпеки на базі Групи лідерів з питань євроатлантичної безпеки, куди входить і Росія.

Визначити «сфери взаємодії» між ЄС і Росією.

Запровадити «новий інклюзивний діалог щодо національної ідентичності», у якому мають бути враховані погляди сусідніх з Україною Польщі, Угорщини і Росії на історію та національну пам’ять, мову та досвід меншин.

У Міністерстві закордонних справ України заявили, що не підтримують тези, які містить документ «Дванадцять кроків до більшої безпеки в Україні та євроатлантичному регіоні».

Там додали, що вони не відповідають офіційній позиції української держави.

Президент Володимир Зеленський також виступив проти плану «12 кроків», заявивши, що без України не можна обговорювати будь-які плани щодо припинення війни на Донбасі.

А глава Мюнхенської безпекової конференції Вольфганг Ішингер заявив, що «Україна має бути щаслива, що ми намагалися залучити росіян до дискусії».

Він також запевнив, що план не був спрямований проти України, а лише мав на меті залучити Росію до дискусії та сприяти мирному врегулюванню на українських окупованих територіях.

Источник материала
Поделиться сюжетом