Від штрафів до тюремного терміну: Як у світі карають за гомофобію
Від штрафів до тюремного терміну: Як у світі карають за гомофобію

Від штрафів до тюремного терміну: Як у світі карають за гомофобію

ins{.

Нещодавно у Швейцарії на референдумі проголосували за впровадження закону, згідно з яким у країні каратимуть людей за дискримінацію за ознакою сексуальної орієнтації.

Покарання за гомофобію передбачено також у багатьох європейських країнах, США і в деяких країнах Південної Америки.

В Україні гомосексуалізм все ще часто засуджують, а люди гомосексуальної орієнтації піддаються нападам.

При цьому і в нас вже були прецеденти покарання за образи на адресу представників ЛГБТ-спільноти.

Але про все по черзі.

Швейцарія проти гомофобії.

9 лютого громадяни Швейцарії проголосували на референдумі за впровадження закону, за яким у країні каратимуть за дискримінацію за ознакою сексуальної орієнтації.

Прихильники ініціативи вказували, що Швейцарія значно відстає від Європи в питанні прав ЛГБТ.

А опоненти стверджували, що новий закон обмежить свободу слова.

За попередніми даними, на підтримку законопроекту виступило 63,1% тих, хто голосував, проти проголосувало 36,9%.

Лише в трьох із 26 швейцарських кантонів більшість населення висловилася проти такого закону.

Покарання він передбачає як у вигляді штрафів, так і тюремного ув'язнення терміном до трьох років.

"Результат - вагомий знак підтримки для лесбіянок, геїв і бісексуалів.

Після чіткого "так" ЛГБТ-спільнота використовуватиме цей зсув для послідовного застосування кримінального кодексу і забезпечення рівних прав на укладення шлюбу", - йдеться в заяві швейцарської ЛГБТ-організації "Рожевий хрест".

Законопроект про легалізацію одностатевих шлюбів наразі перебуває на розгляді в парламенті.

Наприкінці 2018 року парламент країни схвалив розширення закону проти дискримінації, який був на той час, на осіб нетрадиційної орієнтації (раніше він захищав лише від расової дискримінації).

Тоді противники нововведень зібрали 50 тис.

підписів, необхідних у межах швейцарської системи прямої демократії для скерування питання на референдум.

ins{.

Не тільки Швейцарія.

Наголошується, що подібні закони з покаранням за гомофобію є в багатьох європейських країнах.

Так, у 2012 році Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) виніс вердикт щодо питання законності судового переслідування за пропаганду гомофобії.

Справа стосувалася оскарження засудження Верховним судом Швеції чотирьох чоловіків, які поширювали листівки гомофобного змісту в одній зі шкіл.

ЄСПЛ постановив, що судове переслідування людей, що поширюють такі образливі матеріали щодо сексуальних меншин, є законним, і наголосив, що подібна діяльність, яка розпалює ненависть, не перебуває під захистом права на свободу вираження, а дискримінація за ознакою сексуальної орієнтації є такою ж серйозною, як і дискримінація за ознакою раси або етнічної приналежності.

На початку лютого нинішньоо року Вестмінстерський магістратський суд Лондона засудив 23-річного чоловіка до двох місяців в'язниці.

Його визнали винним у тому, що 27 березня минулого року він, стоячи на світлофорі, побачив велосипедиста в рожевій лайкровій формі і вигукнув зі своєї машини "Ой, хлопчик-гей", після чого плюнув у чоловіка і зник з місця злочину.

Поліція вистежила зловмисника за зразком ДНК, взятому зі слини.

За 9 місяців після інциденту злочинець постав перед судом.

На слуханні суддя Семюель Гузі (Samuel Goozee) заявив: "Плювати на когось – саме по собі огидно, але набагато гірше, що це було зроблено з гомофобних мотивів".

Чоловік просив суд не відправляти його до в'язниці, стверджуючи, що це посилить його тривожний розлад і спровокує напади паніки.

Але суддя проігнорував прохання зловмисника, засудивши до восьми тижнів тюремного ув'язнення.

Жорстоке вбивство студента Меттью Шепарда на ґрунті гомофобії, вчинене в 1998 році, викликало обурення багатьох людей у США та інших країнах і започаткувало громадський рух за зарахування сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності до мотивів, з яких здійснюються злочини на ґрунті ненависті.

Такі закони було ухвалено в ряді штатів США.

Відповідні поправки до загальнонаціонального законодавства було ухвалено лише у 2009 році й підписано президентом Бараком Обамою.

У грудні 2019 року американський суд визнав винним у гомофобії і засудив до 15 років позбавлення волі 30-річного Адольфо Мартінеса, який спалив прапор ЛГБТ-спільноти.

Зазначається, що влітку цього року Мартінес зірвав з Об'єднаної церкви Христа в місті Еймс, штат Айова, райдужне полотно, подався до клубу Dangerous Curves, зовні якого підпалив це полотно за допомогою легкозаймистих рідин.

Він також погрожував підпалити й сам заклад.

Порушника оперативно затримали.

Він одразу визнав свою провину.

У травні минулого року Верховний суд Бразилії визнав гомофобію злочином.

Рішенням 6 з 11 суддів Верховного суду Бразилії в країні криміналізували гомофобію і трансфобію.

Відповідальність за злочини, вмотивовані ставленням до різної сексуальної орієнтації або гендерної ідентичності людини, може бути як індивідуальною, так і колективною.

Так, суд каратиме за будь-які прояви агресії, зокрема насильство або вбивство.

Гомофобія в Україні.

12 грудня 1991 року Україна стала на пострадянському просторі першою країною, визнаною ООН, яка розпочала шлях декриміналізації гомосексуальних відносин.

Однак одностатеві шлюби в Україні офіційно не визнаються.

При цьому в Україні представники ЛГБТ-спільноти періодично піддаються осуду і нападам.

Так, 19 червня минулого року в Києві група зловмисників напала на учасників ЛГБТ-руху.

Зазначалося, що зловмисники намагалися збити потерпілих з ніг, били ногами, розпилювали перцевий газ і словесно ображали.

Проти гомосексуалізму виступають і українські церкви.

Приміром, предстоятель Православної церкви України Епіфаній повідомляв, що представники ЛГБТ-спільноти зможуть брати участь у таїнствах (зокрема, в таїнстві причастя), якщо "покаються у своїх гріхах, якщо виправлять свої помилки".

Він зазначив, що ПЦУ є непохитною в цьому питанні, адже "церква чітко розрізняє, де є гріх.

Ми не можемо гріх назвати добром".

ins{.

Незважаючи на це, прогрес у боротьбі з гомофобією в Україні все-таки є.

Так, у 2019 році прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом висловлювань заступника мера Сум Максима Галицького на адресу ЛГБТ та учасників "Маршу рівності".

За фактом подібних висловлювань розпочато кримінальне провадження", - зазначала колишня прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган.

За словами Сарган, провадження відкрито за ч.

1 ст.

161 КК України ("Умисні дії, спрямовані на розпалювання національної, расової або релігійної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності або образа почуттів громадян через їхні переконання").

Йшлося про допис Максима Галицького у Facebook, скріншот якого опублікував журналіст Євген Кузьменко.

.

Щодо масштабів всієї країни, то під час прес-марафону в жовтні минулого року президент Володимир Зеленський заявив, що не має наміру легалізувати проституцію в Україні, а стосовно людей нетрадиційної орієнтації глава держави наголосив, що вони вільні у своєму виборі, а іншим варто "залишити їх у спокої".

Источник материала
Поделиться сюжетом