Лікар-дієтолог Мирослава Березова для Здоров'я 24 розповіла, як піст впливає на організм, кому можна постити, а кому – ні.
За її словами, все залежить від організації харчування, зробивши це правильно, піст добре вплине не лише на фізичне здоров'я, але і на емоційний стан.
Лікар зазначає, що попри всі традиційні вимоги до посту, кількість вуглеводів у раціоні буде збільшуватися, а вміст білків, жирів, насичених і трансжирних кислот зменшується.
Також підвищується вміст харчових волокон.
Лікар Мирослава Березова.
“Якщо через відмову від м’ясних продуктів мікрофлора кишківника в основному тільки виграє, то різке обмеження молочних та кисломолочних продуктів може негативно вплинути на її склад.”.
Завдяки мікрофлорі кишківника в організмі добре функціонує травлення, всмоктуються поживні речовини.
Вона також підвищує чутливість до інсуліну, а також відповідає за захист нервової системи та здоров'я мозку.
Як Великий піст впливає на здоров’я.
Щоб нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту, необхідно включити в раціон вівсяну кашу і квашену капусту.
Ці продукти допоможуть більш м'яко пережити відмову від молочних продуктів.
Тривала відсутність в раціоні кисломолочних продуктів може призвести до дефіциту кальцію в організмі, який важливий для здоров'я нервової системи, серця і судин, кісток і зубів.
Щоб нормалізувати рівень кальцію в організмі, варто включити в щоденне меню насіння кунжуту і соняшнику, горіхи (особливо мигдаль), капусту та шпинат.