Посольство України в Чорногорії назвало Онуфрія "митрополитом Російської православної церкви", а потім виправило пост
Посольство України в Чорногорії назвало Онуфрія "митрополитом Російської православної церкви", а потім виправило пост

Посольство України в Чорногорії назвало Онуфрія "митрополитом Російської православної церкви", а потім виправило пост

Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій.

ins{.

В посольстві України в Чорногорії після приїзду предстоятеля Української православної церкви (УПЦ) митрополита Онуфрія назвали його "митрополитом Російської православної церкви" і "високопоставленим церковним чиновником Російської православної церкви", а потім виправили пост на своїй сторінці в Facebook, пише "Страна.

Повідомлення посольства стосувалося самого факту приїзду Онуфрія в країну, де зараз йдуть масштабні протести православних проти намірів відбирання церковної власності у Сербської православної церкви.

Підрозділ МЗС України заявило, що Онуфрій не представляє всіх українських православних.

А робити це може лише голова ПЦУ Епіфаній.

тобто по суті посольство, як державна структура, втручався у церковні справи, висловлюючи свою думку про те, хто з двох єпископів "краще" або "гірше".

"Єдиним єпископом Української Автокефальної Православної Церкви, митрополитом Київським і всієї України, який має повне канонічне спілкування зі Святішим Святим, Вселенським Патріархом Варфоломієм на чолі Столичної Церкви, є Блаженний Митрополит Епіфаній, який не має наміру відвідувати Чорногорію.

Беручи до уваги велику увагу чорногорської громадськості до вищезазначеного візиту і можливі заяви митрополита Онуфрія щодо поточних подій в Чорногорії, ми хотіли б звернути вашу увагу на те, що митрополит Онуфрій не уповноважений висловлювати погляди більшості православних віруючих України або Православної церкви України.

Розуміючи важливість дотримання принципу відокремлення церкви від держави, ми вважаємо недоречним, щоб представник церкви, яка є невід'ємною частиною Російської православної церкви, митрополит Онуфрій - коментував внутрішні проблеми Чорногорії від імені українців, тим самим ставлячи під загрозу існуючі дружні відносини між українським і чорногорським народами", - йдеться в коментарі посольства.

При цьому пост був відредагований.

У першій версії він був озаглавлений: "Коментар посольства України в Чорногорії у зв'язку з прибуттям митрополита Руської православної церкви Київського єпископа Онуфрія".

Також главу УПЦ називали "високопоставлений церковний чиновник Російської православної церкви".

Скріншот повідомлення.

ins{.

Потім його змінили і назвали митрополита "представником церкви, яка є невід'ємною частиною Російської Православної церкви".

Він приїхав з архієреями УПЦ.

Вони візьмуть участь у святкуванні дня пам'яті преподобного Симеона Мироточивого - батька святителя Сави Сербського.

Як повідомлялося раніше, в 2018 році президент Петро Порошенко підписав закон, який зобов'язує Українську православну церкву (УПЦ) вказати у назві належність до Російської православної церкви.

Проте в 2019 році Окружний адмінсуд Києва зупинив процес примусового перейменування Української православної церкви (УПЦ), яка зобов'язана була почати вказувати у назві свою належність до Російської православної церкви.

Теги по теме
МИД Украины
Источник материала
Поделиться сюжетом