/https%3A%2F%2Fnarodna-pravda.ua%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F03%2Fovoshhy-produkty-999261-Sw0Cud7e.jpg)
Великий піст: як провести сім тижнів, календар харчування
2 березня, у християн східного обряду починається найважливіший і найсуворіший піст – Великий піст.
Як передає НАРОДНА ПРАВДА, у дні Великого посту християни повинні більше часу приділяти церковній молитві.
У перший тиждень з понеділка по четвер необхідно відвідати вечірні богослужіння.
Обов’язково треба побувати на богослужіннях на четвертий тиждень посту — Хрестопоклонний, а також в суботу п’ятого тижня (4 квітня) — на богослужінні з читанням Акафіста Богородиці, а також на літургії Передосвячених Дарів.
Важливо помолитися і під час богослужінь у Страсну седмицю.
Loading...
Великий піст: як правильно поститися без шкоди для здоров’я.
Великий піст – обмеження в їжі.
В понеділок, середу і п’ятницю потрібно вживати їжу рослинного походження, яка не піддавалася термічній обробці — свіжі, сушені або мочені фрукти і овочі, горіхи.
У вівторок і четвер дозволяється гаряча їжа без олії, у суботу та неділю — гаряча їжа з олією.
7 квітня, 12 квітня — дозволена риба, а 11 квітня — рибна ікра.
Виключення в їжі допускаються для хворих, літніх людей, вагітних або годуючих матерів, підлітків, тих, хто займається важкою фізичною працею.
Великі пост – календар харчування.
(підготувало видання Факти).
Перший тиждень, 2-8 березня.
2 березня, понеділок, — суворий піст, повне утримання від їжі.
3 березня, вівторок, — сирі овочі, фрукти, горіхи, хліб.
4 березня, середа — сухі продукти.
5 березня, четвер, — сухі продукти.
6 березня, п’ятниця, — сухі продукти.
7 березня, субота, неділя — гаряча їжа з олією.
8 березня, неділя, — гаряча їжа з олією, вино.
Другий тиждень.
9-15 березня.
9 березня, понеділок — гаряча їжа з олією.
10 березня, вівторок — гаряча їжа з олією.
11 березня, середа, — гаряча їжа з олією.
12 березня, четвер — гаряча їжа з олією.
13 березня, п’ятниця, — гаряча їжа з олією.
14 березня, субота, неділя — гаряча їжа з олією, вино.
15 березня, неділя, — гаряча їжа з олією, вино.
Третій тиждень, 16-22 березня.
16 березня, понеділок — гаряча їжа з олією.
17 березня, вівторок — гаряча їжа з олією.
18 березня, середа, — гаряча їжа з олією.
19 березня, четвер — гаряча їжа з олією.
20 березня, п’ятниця, — гаряча їжа з олією.
21 березня, субота, неділя — гаряча їжа з олією.
22 березня, неділя, — гаряча їжа з олією, вино.
Четверта тиждень, 23-29 березня.
23 березня, четвер — гаряча їжа з олією.
24 березня, вівторок — гаряча їжа з олією.
25 березня, четвер — гаряча їжа з олією.
26 березня, четвер — гаряча їжа з олією.
27 березня, вівторок — гаряча їжа з олією, вино.
28 березня, субота — гаряча їжа з олією.
29 березня, неділя — гаряча їжа з олією, вино.
П’ятий тиждень, 30 березня — 5 квітня.
30 березня, понеділок — гаряча їжа з олією.
31 березня, вівторок — гаряча їжа з олією.
1 квітня, середа, — гаряча їжа з олією.
2 квітня, четвер — гаряча їжа з олією.
3 квітня, п’ятниця, — гаряча їжа з олією.
4 квітня, субота, неділя — гаряча їжа з олією, вино.
5 квітня, неділя, — гаряча їжа з олією, вино.
Шостий тиждень, 6-12 квітня.
6 квітня, понеділок — гаряча їжа з олією.
7 квітня, вівторок, Благовіщення Пресвятої Богородиці, — гаряча їжа з олією, риба, вино.
8 квітня, четвер — гаряча їжа з олією.
9 квітня, четвер — гаряча їжа з олією.
10 квітня, субота — гаряча їжа з олією.
11 квітня, Лазарева субота — гаряча їжа з олією, рибна ікра, вино.
12 квітня, неділя, Вхід Господній в Єрусалим, — гаряча їжа з олією, риба, вино.
Сьомий тиждень, Пристрасна, 13-19 квітня.
13 квітня, Великий понеділок, — сухі продукти.
14 квітня, Великий вівторок, — сухі продукти.
15 квітня, Велика середа — сухі продукти.
16 квітня, Великий четвер — гаряча їжа з олією.
17 квітня, Велика п’ятниця — суворий піст, повне утримання від їжі до винесення Плащаниці (полотна із зображенням Тіла Ісуса Христа) під час церковної служби.
18 квітня, Велика субота, — холодна їжа без олії.
19 квітня, у Світле Христове Воскресіння, Великдень — будь-яка їжа.

