У Німеччині одна з найбільших кількість заражених коронавірусом, але смертність – аномально низька. Експерти пояснили, чому так
У Німеччині одна з найбільших кількість заражених коронавірусом, але смертність – аномально низька. Експерти пояснили, чому так

У Німеччині одна з найбільших кількість заражених коронавірусом, але смертність – аномально низька. Експерти пояснили, чому так

Коронавірусна криза вдарили по Німеччині із повною силою.

Кількість заражених швидко росте, школи, фабрики і бари закриті по всій країні, і урядові заходи щодо уповільнення поширення стають більш суворими з кожним днем.

Однак в одному з найважливіших факторів країна демонструє дивовижну стійкість: в порівнянні з відомими інфекціями кількість смертей досі є мізерно малою, йдеться у матеріалі Financial Times.

Згідно з даними Університету Джона Хопкінса, в Німеччині станом на 20 березня було 16 290 заражених коронавірусом, більше, ніж в будь-якій іншій країні, крім Китаю, Італії, Ірану та Іспанії.

Водночас у Німеччині було зареєстровано лише 44 смерті.

З іншого боку, в сусідній Франції зареєстровано 10 891 випадків інфекції та 371 випадок смерті.

В Іспанії було 18 077 випадків зараження і 833 випадки смерті.

У США, Великій Британії, Італії і навіть Південній Кореї показники летальності значно вищі, ніж у Німеччині.

Очевидна аномалія викликала суперечки в Німеччині та за її межами, хоча експерти застерігають не робити швидких висновків.

Вони стверджують, що низький рівень смертності в країні, швидше за все, відображає той факт, що спалах хвороби все ще перебуває на відносно ранній стадії, і віковий профіль цих інфікованих на сьогодні був молодшим, ніж в інших країнах.

У молодших пацієнтів без попередніх недуг набагато більше шансів вижити від коронавірусної інфекції, ніж у пацієнтів літнього віку.

Іншим фактором, який може допомогти пояснити різницю, є надзвичайно велика кількість тестів, що проводяться в Німеччині.

За словами президента Інституту Роберта Коха Лотара Вілера, німецькі лабораторії наразі проводять близько 160 000 тестів на коронавірус щотижня - більше, ніж деякі європейські країни загалом з моменту початку кризи.

Навіть Південна Корея, яка проводить 15 000 тестів на день і подається вірусологами як приклад для наслідування, схоже, тестує менше, ніж Німеччина.

"Йдеться про потужності.

Потужності у Німеччині дуже-дуже значні.

Ми можемо проводити понад 160 000 тестів на тиждень, і це може бути ще збільшено", - сказав професор Вілер журналістам цього тижня.

Можливості тестування будуть покращені також і шляхом переходу лабораторій, які спеціалізуються на здоров'ї тварин, на перевірку на коронавірус.

Професор Вілер додав, що немає жодних ознак того, що тестових наборів не вистачає.

Принаймні, у короткостроковій перспективі масове тестування сприяє зниженню смертності, оскільки дозволяє владі виявляти випадки Covid-19 навіть у пацієнтів, у яких мало або немає симптомів, і у яких набагато більше шансів на виживання.

Це також означає, що в Німеччині, ймовірно, буде менше випадків невиявлення, ніж в країнах, де тестування менш поширене.

Дійсно, однією примітною особливістю спалаху коронавірусу в Німеччині досі є велика кількість відносно молодих пацієнтів: згідно з даними Інституту Роберта Коха, більше 80 відсотків всіх людей, інфікованих коронавірусом, молодше 60 років.

"Особливо на початку спалаху в Німеччині ми бачили багато випадків, пов'язаних з людьми, що повертаються з поїздок на лижах і подібних відпусток.

Переважно це люди молодші 80 років, які досить пристосовані для катання на лижах або участі в подібних заходах.

Їхній ризик смерті порівняно низький", - сказав професор медицини в університеті Ганновера Матіас Столл.

Професор медицини та завідувач кафедри вірусології в Університетській клініці в Гейдельберзі Ханс-Георг Кройссліх сказав: "У більшості випадків хвороба є легкою і проявляє мало симптомів, і ми припускаємо, що виявлення таких легких випадків залежить від країни до країни.

У статистичному відношенні це призводить до різниці у показниках летальності".

Однак професор Кройссліх попередив, що картина в Німеччині, ймовірно, зміниться майбутніми тижнями і місяцями.

"Ми все ще на порівняно ранній стадії спалаху в Німеччині.

Переважна частка пацієнтів заразилася лише за останній тиждень-два, і ми, мабуть, побачимо більш важкі випадки в майбутньому, а також зміну рівня летальності", - підкреслив він.

Це застереження підтверджується вірусологами і епідеміологами по всій країні.

Більшість з них очікують, що з плином часу різні показники смертності в різних країнах будуть сходитися, і все більше країн виявлять справжнє число випадків зараження.

Але експерти також підкреслюють, що Німеччина, принаймні, мала можливість підготуватися до зростання серйозних випадків: лікарні по всій країні розширюють можливості інтенсивної терапії і збільшують чисельність персоналу, а уряд скуповує стільки критичного обладнання, скільки може.

Минулого тижня федеральний уряд замовив додатково 10 000 рятувальних систем штучної вентиляції легень від німецького виробника, на додаток до 25 000, які вже встановлені в лікарнях по всій країні.

Берлін, в якому на сьогоднішній день зареєстровано 391 випадок захворювання на COVID-19, перетворює частину місцевого виставкового майданчика в лікарню на 1000 ліжок для майбутніх пацієнтів з коронавірусом.

Аналогічні кроки були зроблені по всій країні.

"Ми на початку, тому ми все ще можемо здійснити всі заходи, про які було закликано.

Ми все ще можемо гарантувати, що важкохворі люди можуть отримати лікування в лікарні", - наголосив професор Вілер.

Источник материала
loader
loader