Рада знову збирається на позачергове засідання: що розглядатимуть депутати
Рада знову збирається на позачергове засідання: що розглядатимуть депутати

Рада знову збирається на позачергове засідання: що розглядатимуть депутати

Верховна Рада України збереться на позачергове засідання 16 квітня, аби розглянути 5 законопроєктів.

Про це повідомляє пресслужба парламенту.

"У зв’язку з вимогою Президента України про скликання позачергового пленарного засідання Верховної Ради України дев’ятого скликання та відповідно до частини восьмої статті 19 Регламенту Верховної Ради України: 1.

Скликати позачергове пленарне засідання Верховної Ради України дев’ятого скликання на 13 годину 16 квітня 2020 року", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що на порядок денний буде винесено 5 законопроєктів:.

проєкт Закону України про ратифікацію Угоди про грант Фонду Е5Р (Проєкт "Вища освіта України") між Україною та Європейським інвестиційним банком.

проєкт Закону України про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо протидії зловживанням прав народних депутатів у ході законодавчої процедури (друге читання).

проєкт Закону України про внесення змін до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" (друге читання).

проєкт Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо посилення захисту телекомунікаційних мереж).

проєкт Закону України про оборонні закупівлі (друге читання).

Зокрема, регламентний законопроєкт має на меті спростити у майбутньому розгляд законопроєкту про неповернення банків колишнім власникам, до якого подали 16 тисяч поправок.

У разі ухвалення депутатами буде змінено процес розгляду поправок.

У випадку, коли до законопроєкту вноситься більше поправок, ніж у ньому є пунктів, але не менше 500 поправок, він може розглядатися за спеціальною процедурою, якщо це підтримають 150 депутатів.

Спеціальна процедура означає, що кожна фракція і група може наполягати на розгляді п'яти поправок, а позафракційний депутат – на розгляді однієї неврахованої комітетом поправки.

Передбачається, що власники та колишні власники банків, які були виведені з ринку, можуть претендувати на відшкодування збитків у грошовій формі, якщо їхні інтереси під час виведення були порушені.

Водночас грошова компенсація є єдиним можливим способом захисту інтересів таких власників, а можливе визнання судом незаконним рішення про виведення банку з ринку не передбачає скасування такого рішення.

До другого читання депутати подали рекордні 16 тисяч поправок до законопроєкту.

6 тисяч поправок подав виключений зі "Слуги народу" нардеп Антон Поляков.

Майже 2 тисячі поправок вніс очільник групи "За майбутнє" Віктор Бондар, майже 1800 поправок подав депутат від "Слуги народу" Дмитро Чорний та ще по 1600 поправок – нардепи від "Слуги народу" Ольга Василевська-Смаглюк та Олег Дунда.

Розгляд за регламентом усіх поправок може затягнутися на місяці, а тому в Раді вже зареєстрували законопроєкт, який може прискорити ухвалення документу.

Источник материала
loader
loader