5 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
"Я сама собі придумала роботу в Google" – жінки зі сфери робототехніки поділилися досвідом із STEM is FEM
"Я сама собі придумала роботу в Google" – жінки зі сфери робототехніки поділилися досвідом із STEM is FEM

"Я сама собі придумала роботу в Google" – жінки зі сфери робототехніки поділилися досвідом із STEM is FEM

“Я свою роботу сама собі придумала. В якийсь момент, працюючи аналітиком даних в Ірландії, я зрозуміла, що мені хочеться спробувати консалтинг в машинному навчанні. Тому я прийшла в кілька інженерних команд в Кремнієвій долині. І сказала: хлопці, у вас є багато інженерів, але напевно немає знання по машинному навчанні в команді. Давайте ви мене візьмете і я якось всіх намагатимусь навчити тому, що сама дізналася. І ось Google мені чим дуже подобається? Якщо ти пропонуєш щось, що має сенс, то люди не закриті до цього”, – ділилась власною історією Тетяна Груніна. 

Тетяні Груніній 26 років, за освітою вона економіст, та за її словами “вона не знає ким хоче бути, коли виросте”, проте вона вже 6 років працює в Google. Зараз вона у Кремнієвій долині обіймає посаду керівниці освітніх ініціатив з машинного навчання в Google Brain. 

Окрім Тетяни на питання дівчат відповідали інженерка Тетяна Каражбей, інженерка-програмістка Ольга Башинська, та дві представниці команди Ultimate Robotics – тімлід Ксенія Кирилишена і дизайнерка Ольга Григоренко. Команда Ultimate Robotics із 2018-го року працює над проєктом UCG. Це прилад, який робить електрокардіограму. Він маленький, чіпляється на груди і за допомогою додатку передає дані. Робочий прототип приладу створили завдяки краудфандінговій платформі. Окрім цього команда розробляє шолом-електроенцефалограф, та U-glass, що виводять на лінзу необхідну користувачу інформацію. Ксенія Кирилишена розповіла учасницям, наскільки широкі зараз перспективи для спеціалістки у робототехніці:

“Коли люди говорять про індустрію робототехніки та перспективи в ній, вони говорять десь про 5% мапи. Якщо взяти взагалі всі речі які можна зараз зробити – це загальна мапа. Ми відкрили одну клітинку, ми сидимо на ній і тут вже перевантажене все. Але у нас купа завдань, які в цілому потрібно робити в світі. І як тільки ти виглядаєш туди, за цю коробку, як тільки ти починаєш щось поза нею робити, всі відразу тебе хочуть найняти, всі відразу дивуються, що ти хоч щось робиш там”, – вважає Ксенія.

Окрім спеціалісток галузі дівчата почули і виступи мотивуючих спікерок – заступниці Генерального директора з цифровізації та інновацій ДК УкрОборонПром Надії Васильєвої, Директорки Центру інформації та документації НАТО в Україні Барбори Маронкової, Програмної аналітикині Фонду ООН у галузі народонаселення, UNFPA в Україні Наталії Кошовської, Заступниці Міністра соціальної політики України з питань європейської інтеграції Тетяни Сальнікової та Радниці з зовнішньоекономічних питань посольства США в Україні Меган Боулдін. 

«На модулях ми намагаємось зібрати жінок, які будуть цікаві нашим учасницям. Жінок, що вже досягли успіху в житті та кар’єрі та можуть власним прикладом надихнути школярок розвивати свої навички та рухатися вперед, зокрема, у напрямку STEM, – розповідає ініціатор проєкта STEM is FEM, інвестор та IT-бізнесмен Сергій Токарєв, – Нажаль, суспільство досі сповнено стереотипами про жіночі та чоловічі професії та життєві місії жінок. Нівелювати їх можливо тільки прикладами того, що світ давно змінився і жінка сама має право визначати своє місце у світі та йти до своїх мрій».

STEM is FEM благодійна освітня ініціатива, що мотивує дівчат обрати навчання та кар’єру у технологічних галузях. З вересня 2019 року у рамках проєкту відбулись 4 освітні модулі, присвячені різним секторам STEM-освіти. Реєстрація на наступний модуль розпочнеться на початку травня на офіційному сайті проєкта.

Источник материала
Поделиться сюжетом