Десятки нардепів звернулись до Конституційного суду щодо закону про ринок землі
Десятки нардепів звернулись до Конституційного суду щодо закону про ринок землі

Десятки нардепів звернулись до Конституційного суду щодо закону про ринок землі

До Конституційного Суду надійшло подання щодо конституційності закону України про запуск ринку землі від 48 нардепів.

Про це повідомляє відділ комунікацій Конституційного Суду України та правового моніторингу.

"4 травня 2020 року до Конституційного Суду України надійшло конституційне подання 48 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення" від 31 березня 2020 року № 552-IX та окремих положень Земельного кодексу України", - йдеться у повідомленні.

Як уточнили у КС, ініціатори подання вважають, що оспорюваний Закон не відповідає низці статей Конституції України.

Також зазначається, що уповноваженими представниками суб`єкта права на конституційне подання за дорученням - є лідерка "Батьківщини" Юлія Тимошенко та депутат її фракції Сергій Власенко. Серед підписантів подання є також представники фракції "Слуга народу".

Нагадаємо, Верховна Рада на позачерговому засіданні, яке затягнулося аж до ночі проти 31 березня ухвалила у другому читанні та в цілому депутатський законопроєкт 2178-10, який запроваджуватиме ринок землі в Україні. Законопроєкт після розгляду всіх правок підтримали 259 нардепів. 

Передбачається, що ринок землі запрацює від 1 липня 2021 року. Саме тоді буде скасований мораторій на відчуження земель сільськогосподарського призначення.

Законопроєкт також чітко внормовує перелік тих, хто може набувати права власності на землю - громадяни України, територіальні громади, держава, юридичні особи України та іноземні громадяни і особи без громадянства у разі набуття в порядку спадкування та обов’язком відчужити ділянку протягом року. 

Источник материала
loader
loader