Майже сотня нардепів закликали Шмигаля не зупиняти атомні енергоблоки - ЗМІ
Майже сотня нардепів закликали Шмигаля не зупиняти атомні енергоблоки - ЗМІ

Майже сотня нардепів закликали Шмигаля не зупиняти атомні енергоблоки - ЗМІ

Народні депутати Верховної Ради закликали прем'єр-міністра Дениса Шмигаля не зупиняти атомні енергоблоки.

Відповідне звернення 97 депутатів з’явилося в розпорядженні LIGA.net.

"Просимо вжити заходів щодо недопущення зниження частки атомної електроенергії в структурі Об’єднаної енергетичної системи України шляхом перегляду показників прогнозного балансу електроенергії ОЕС України на 2020 рік", - йдеться в документі.

Окрім цього, нардепи попросили Шмигаля надати копії розрахунків і техніко-економічного обґрунтування, на основі яких було переглянуто енергетичний баланс України на поточний рік.

На думку депутатів, новий енергобаланс передбачає скорочення виробництва на атомних енергоблоках на користь більш дорогих виробників - "зеленої" і теплової генерації, що спровокувало зростання тарифу на електроенергію на ринку на "добу вперед" на 13%.

До того ж ініціатори звернення вважають, що відключення атомних енергоблоків знижує рівень безпеки, скорочує фінансові показники "Енергоатома", а також збільшує обсяги викидів в атмосферу вуглекислого газу.

Як повідомлялося раніше, ДП "Енергоатом" може скоротити виробництво електроенергії на українських АЕС, згідно з проєктом прогнозованого балансу виробництва електроенергії до 2020 року. Відповідний документ за підписом технічного директора і т.в.о. першого віцепрезидента компанії Валерія Кравця опублікував колишній нардеп Сергій Лещенко. Зокрема, йдеться про повну зупинку одразу трьох блоків потужністю 3000 МВт і зменшенні виробництва ще на п'яти блоках.  

Водночас журналіст Юрій Бутусов повідомляє, що в Україні наразі уже зупинено один енергоблок, до 10 травня може бути зупинено три атомні енергоблоки, а ще на трьох блоках буде сильно знижена потужність.

Тим часом виконувачка обов'язків міністра енергетики та захисту довкілля Ольга Буславець заявила, що на базі державних атомних електростанцій можуть почати майнінг криптовалют.

Источник материала
Поделиться сюжетом