Нардепи попередили про зростання вартості на електроенергію
Нардепи попередили про зростання вартості на електроенергію

Нардепи попередили про зростання вартості на електроенергію

Народні депутати направили звернення прем'єру Денису Шмигалю щодо збільшення частки ТЕС на тлі зупинки та зменшення потужності працюючих енергоблоків АЕС. На їхню думку, це призведе до зростання вартості електроенергії.

Відповідний лист група нардепів направила очільнику українського уряду Денису Шмигалю.

"Середньозважена ціна електричну енергію, яка була реалізована "на добу навперед", зросла на 13% у порівнянні з квітнем 2020 року, що збільшило фінансове навантаження на внутрішнього виробника, підприємства житлово-комунального сфери та державний сектор економіки", - сказано у документі.

Нардепи пояснюють, що зростання кінцевої вартості електроенергії триватиме й надалі, що, своєю чергою, спричинить постійне зростання вартості електроенергії для споживачів. Також, народні обранці вважають, що зниження частки АЕС призведе зростання ризиків "віялових відключень". 

Крім того, нардепи наголосили, що обмеження діяльності АЕС матиме негативний вплив на показники "Енергоатому" і компанія потребуватиме суттєвої фінансової допомоги, зокрема, для покриття витрат за кредитами.

Раніше повідомлялося, що Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), запропонувала підвищити тарифи на електроенергію для населення.  

Нагадаємо, ДП "Енергоатом" може скоротити виробництво електроенергії на українських АЕС, згідно з проєктом прогнозованого балансу виробництва електроенергії до 2020 року. Відповідний документ за підписом технічного директора і т.в.о. першого віцепрезидента компанії Валерія Кравця опублікував колишній нардеп Сергій Лещенко. Зокрема, йдеться про повну зупинку одразу трьох блоків потужністю 3000 МВт і зменшенні виробництва ще на п'яти блоках. 

Водночас журналіст Юрій Бутусов повідомляє, що в Україні наразі уже зупинено один енергоблок, до 10 травня може бути зупинено три атомні енергоблоки, а ще на трьох блоках буде сильнознижена потужність. 

Тим часом виконувачка обов'язків міністра енергетики та захисту довкілля Ольга Буславець заявила, що на базі державних атомних електростанцій можуть почати майнінг криптовалют.  

Відео Експерти вважають, що зміна енергобалансу може призвести до здорожчання електроенергії

Може здорожчати аж на чверть. Новий енергетичний баланс, який цього тижня ухвалив уряд, може потягнути за собою вищі тарифи на світло - застерігають експерти. Причина - відімкнення одразу кількох блоків АЕС, які й виробляли найдешевшу електрику. У Міненерго натомість такий крок назвали вимушеним в умовах економічної кризи.    

Источник материала
Поделиться сюжетом