Росія хоче, щоб Донбас був територією України, але є питання: на яких умовах, – Кулеба
Росія хоче, щоб Донбас був територією України, але є питання: на яких умовах, – Кулеба

Росія хоче, щоб Донбас був територією України, але є питання: на яких умовах, – Кулеба

Росія змінює своє законодавство, яке дасть їй право загарбувати нові території (хоча вона це робила і без цього). Однак міністрі закордонних справ Дмитро Кулеба не вбачає в цьому великої проблеми, вважаючи, що Росія хоче, щоб Донбас залишився територією України. Однак головне питання – на яких умовах це має відбутися.

Таку точку зору Дмитро Кулеба висловив в інтерв'ю виданню LB.ua.

"Я не бачу, щоб Росія йшла шляхом інтеграції Донбасу. Вони хочуть, щоб це була територія України, однак питання в іншому: на яких умовах?", – заявив Дмитро Кулеба.

При цьому міністру нагадали, що Росія почала активно видавати паспорти мешканцям окупованих територій. Віцепрем'єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков заявляв, що майже 200 тисячі жителів окупованого Донбасу отримали російські паспорти. Відтак може постати проблема, що коли Донбас і звільнять від окупантів, то там будуть мешкати не просто проросійськи налаштовані, а ще з російським громадянством.

"Російські паспорти на Донбасі – міна уповільненої дії. Але тут треба розуміти чому це так. Я не думаю, що ось ця маса людей, яка отримує паспорта, вона однорідна. Тобто, хтось отримує цей документ через ідеологічні міркування, хочу бути громадянином Росії, хтось, – щоб не виділятися з натовпу. Хтось – для розв'язання практичних питань по типу пересування, соціалки тощо. Іншими словами, я б не ставив знак рівності між кількістю тих, хто отримали російські паспорти та кількістю проросійськи налаштованих громадян. Але безумовно, сама по собі паспортизація – це ризик", – погодився міністр.

Видача українцям паспортів РФ: головне

  • Президент Росії Володимир Путін видав указ про спрощення видачі російських паспортів жителям окупованого Донбасу. А згодом заявив, що готовий надавати громадянство Росії всім українцям.
  • 1 травня 2019 року Путін підписав указ про спрощений порядок отримання російського паспорта ще й для українців з окупованого Криму.
  • За декілька днів глава Кремля видав указ, за яким російське громадянство можуть отримати жителі всього Донбасу. А російські ЗМІ переконували, що жителі Донбасу також можуть отримати ще й російські закордонні паспорти. При цьому згодом жителів окупованих територій ще й звільнити від сплати мита.
  • Україна та світова спільнотане визнає російських паспортів, які видають жителям окупованих територій України.
  • Важливо і те, що в Україні заборонене подвійне громадянство.
Теги по теме
Новости Украины Новости политики МИД Украины Война на Донбассе Украина – Россия Игорь Саджениця
Источник материала
loader
loader