"Виникли бюрократичні колізії": Степанов та Шмигаль пояснили, чому медикам затримують надбавки
"Виникли бюрократичні колізії": Степанов та Шмигаль пояснили, чому медикам затримують надбавки

"Виникли бюрократичні колізії": Степанов та Шмигаль пояснили, чому медикам затримують надбавки

Міністр охорони здоровя Максим Степанов та прем’єр-міністр України Денис Шмигаль прокоментували затримку виплат медичним працівникам за роботу з хворими на коронавірус, яку пообіцяв президент.

"У нас є дві частини: завершення виплат за березень і виплати за квітень. Те що стосується березня - більшість областей вже виплатили в повному обсязі, згідно тих довідок, які вони подали.

Ми розуміємо, що виникли певні бюрократичні колізії, які потребують врегулювання. Особливо по тих областях, де виплати були здійснені не в повному обсязі. Думаю, що це питання буде вирішено найближчими днями.

Те що стосується виплат за квітень: я з розумінням ставлюсь до наших медичних працівників, які з одного боку вже повинні були отримати всю заробітну плату, всі виплати за квітень, бо сьогодні вже 13 травня, але у зв’язку з прийняттям змін до закону про державний бюджет, у нас затягнувся цей процес. На сьогодні Національна служба здоров’я, яка отримала вже всі кошти для виплат, у них триває процес заключення договорів безпосередньо з лікарнями для перерахування цих коштів", - заявив міністр під час брифінгу.

Степанов зазначив, що він вимагає від Національної служби здоров’я якомога швидше укласти ці договори.

"Маю велику надію, що вже на цьому тижні підуть ці кошти, хоча б розпочнеться цей процес, і наші медичні працівники почнуть отримувати підвищену заробітну плату. За травень виплати мають відбутися автоматом", - додав голова МОЗу.

Своєю чергою, прем’єр-міністр Денис Шмигаль назвав неприпустимою виплату 300% надбавок медикам лише у декількох областях.

"Уряд ще минулого місяця перерахував усі необхідні кошти в регіони. Замість того щоб забезпечити лікарів доплатами, розпочалось якесь незрозуміле перекидання папірцями, гальмування процесів. На сьогодні доплати здійснені за березень. Наразі відбувається нарахування доплат за квітень. Усі області мають однакові умови, інструкції", - заявив він під час виступу в парламенті.

За словами Шмигаля, у регіонах медики запитують його, чому це питання не проконтролювало профільне міністерство.

"Це неприпустимо в нинішніх умовах. Відтепер це питання на контролі в президента особисто, в прем’єр-міністра особисто, в міністра охорони здоров’я на щодень і кожну годину", - додав він.

Нагадаємо, 1 квітня Зеленський підписав законзгідно з яким медики та інші працівники, задіяні в лікуванні хворих на COVID-19 отримають доплату в розмірі до 300% зарплати. 

21 квітня Зеленський повідомив, що лікарям виплатятьзаборговану заробітну платню вже на тижні.

1 травня міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що медикам, які працюють з коронавірусними хворими підвищили зарплату, але через місцеву владу вони її не отримали.

Пізніше стало відомо, що через невиплату 300-відсоткової надбавки медикам, які працюють з коронавірусними пацієнтами, у деяких регіонах почали відбуватись протести. Згодом в уряді запевнили, що кошти виділено і затримки відбуваються лише на місцях. 

Також в Одеській області звільнили заступника глави ОДА через затримку надбавок медикам.

Источник материала
loader
loader