Чому зупинили випробування найперспективнішого препарату проти COVID-19
Чому зупинили випробування найперспективнішого препарату проти COVID-19

Чому зупинили випробування найперспективнішого препарату проти COVID-19

У США зупинили клінічні випробування ремдесивіру – антивірусного препарату, який вважався найперспективнішим потенційним препаратом проти коронавірусу.

Про це повідомив американський Національний інститут алергії та інфекційних захворювань (NIAID), який очолював експеримент, пише BBC

Найголовніше, що дослідження припинили не через неефективність ремдесивіру, а навпаки. Препарат показав дуже хороші результати й науковці не хотіли вбивати людей з контрольної групи, яким давали плацебо.

Але науковці не дочекалися остаточних результатів і на практиці це призведе до того, що дослідження потрібно буде розпочинати заново. 

 
Ремдесивір – що це?
Противірусний препарат, який розробили для боротьби з лихоманкою Ебола. Він знімає лихоманку у важких пацієнтів і допомагає їм пережити гостру фазу інфекції.

Результати дослідження були настільки обнадійливими, що влада США дозволила використовувати ремдисивір в екстреному порядку (тобто до проходження обов'язкової сертифікації).

"Дані показують, що ремдесивір дає однозначно істотну позитивну дію, прискорюючи одужання", – заявив тоді голова інституту NIAID Ентоні Фаучі.

Саме проміжні результати випробувань ремдесивіру поклало край всьому експерименту. Як тільки стало зрозуміло, що ліки можуть бути ефективним, їх почали давати й контрольній групі, щоб врятувати життя. Але це зруйнувало експеримент і може викликати затримки для пацієнтів з інших країн. 

Життями скількох пацієнтів ми готові ризикнути, щоб отримати дані? Можна, напевно, вести з цього приводу якісь дискусії (в такій ситуації кожен намагається виступити в ролі адвоката диявола), але у нас в інституті не було розбіжностей з приводу того, як слід вчинити,
– запевнив директор NIAID Кліффорд Лейн.

Більше новин, що стосуються лікування, медицини, харчування, здорового способу життя та багато іншого – читайте у розділі Здоров'я.

Теги по теме
Коронавирус Здоровье Медицина Лечение Александр Бевза
Источник материала
loader
loader