Хто ви, містере Дейтон? Що відомо про нового посла США в Україні
Хто ви, містере Дейтон? Що відомо про нового посла США в Україні

Хто ви, містере Дейтон? Що відомо про нового посла США в Україні

Президент США Дональд Трамп вніс до Сенату кандидатуру Кіта Дейтона на посаду посла в Україні. Трохи раніше прес-служба Білого дому повідомила, що саме Кіт Дейтон має стати надзвичайним і повноважним послом США в нашій країні.

Тим самим закінчилася практично річна епопея з призначенням посла Штатів в Україні, яка почалася з моменту звільнення Марі Йованович.

Далі справа за Сенатом, але, судячи з усього, вже незабаром президент України Володимир Зеленський прийматиме вірчі грамоти від нового посла Сполучених Штатів.

Тому розповідаємо про нього детальніше.

Хто такий Кіт Дейтон

Кіт Дейтон народився 7 березня 1949 року.

Він здобув ступінь бакалавра гуманітарних наук у Коледжі Вільяма та Мері, ступінь магістра історії – в Кембриджському університеті та ступінь магістра міжнародних відносин – в Університеті Південної Каліфорнії.

Досвід в армії

Дейтон – генерал-лейтенант у відставці. У нього за спиною 40 років служби в армії, у відставку він вийшов у 2010 році.

У різний час Дейтон займав пости координатора безпеки США в Ізраїлі та Палестині, директора з питань стратегії, планів і політики штабу США, директора операцій розвідки Пентагону й аташе з питань оборони посольства США в Росії.

Дейтон також був директором "Групи з вивчення Іраку" для операції "Іракська свобода".

Останнім часом він займав пост директора Європейського центру з вивчення питань безпеки ім. Маршалла.

Також Дейтон із 2018 року був стратегічним радником Міністерства оборони України.

Володіє російською та німецькою мовами.

Дейтон – креатура Трампа?

Що цікаво, схоже, що ні.

Принаймні Дейтон із ним взагалі не пов'язаний. А на посаду радника в Міноборони України його рекомендував екс-міністр оборони США Джеймс Меттіс, якого не так давно звільнив Трамп.

Дейтон навіть у партіях не перебував. Ані в Республіканській, ані в Демократичній.

Що говорять про Дейтона

На думку екс-посла США в Україні Джона Хербста, висловлену в коментарі "Голосу Америки",  призначення Дейтона – хороша новина як для США, так і для України.

"Дейтон буде сильним послом. Він тризірковий генерал, працював в Європі й розуміє інтерес США до підтримки України в протидії кремлівській агресії. Крім того, він має підтримку президента Трампа і держсекретаря. Тож він буде чудовим послом", - сказав він.

Колишній посол США в Україні Стівен Пайфер вважає, що генерал Дейтон – це дуже хороший вибір.

"Генерал Дейтон був старшим радником Пентагону з питань оборони в Україні останні кілька років, тому він розуміє ситуацію в Україні. Я говорив із людьми з посольства в Києві, й вони кажуть, що він добре розуміє Україну. І йдеться не лише про конфлікт із Росією. Йдеться про більш широку проблематику країни. Тож Дейтон - це дуже хороший вибір".

Теги по теме
Украина США
Источник материала
loader
loader