На ринку електроенергії відбуваються масштабні маніпуляції, які обвалюють ціни – Герус
На ринку електроенергії відбуваються масштабні маніпуляції, які обвалюють ціни – Герус

На ринку електроенергії відбуваються масштабні маніпуляції, які обвалюють ціни – Герус

Нардеп просить СБУ та Антимонопольний комітет з'ясувати, які компанії спеціально обвалювали ціни на ринку.
Ілюстрація REUTERS
Ілюстрація REUTERS

На ринку електроенергії відбуваються масштабні маніпуляції, які обвалили ціни майже на 35%, заявив у Facebook народний депутат, голова парламентського комітету з питань енергетики і житлово-комунальних послуг Андрій Герус.

«Останні дні на ринку електроенергії відбуваються масштабні маніпуляції. Із заявок на купівлю "на ринку на добу вперед" зникло понад 20 тис. МВт-год, або близько 30% ринку, і це обрушило ціну. У понеділок-середу ціна впала на 35% у порівнянні з минулим тижнем», - написав він.

За словами Геруса, судячи за масштабністю подій, такі дії можуть бути вчинені тільки найбільшим учасником ринку, який контролює, по-перше, великі енергопостачальні компанії, які купують електроенергію, і по-друге, генеруючі компанії, які її продають. Тобто таке може зробити тільки той, хто має потужну ринкову владу на ринку електричної енергії.

«Такий масштабний обвал ціни на ринку, з одного боку, є явною маніпуляцією і зловживанням, щоб неринковим способом створити фінансові проблеми іншим учасникам ринку (конкурентів). А з іншого боку, вже найближчим часом це, ймовірно, буде використано для нових медіа-атак, що влада довела галузь до "глибокої енергетичної кризи", - зазначив Герус.

Депутат підкреслив, що обвалити ціну звичайні трейдери не можуть, а ось один великий трейдер-монополіст може.

«Я виступаю проти неринкового падіння ціни, так само як і проти неринкового зростання ціни – тому що обидва випадки це ознаки змови та зловживання монопольним становищем», - заявив він.

У зв'язку з цим сьогодні він подав депутатське звернення до Служби безпеки України та Антимонопольного комітету України про маніпуляції на ринку електроенергії та дестабілізацію ситуації в енергетичній галузі.

«Сподіваюся, ми вже найближчим часом дізнаємося, хто ж спеціально обвалював ціну на ринку і які справжні цілі при цьому переслідував», - додав Герус.

Як повідомляв УНІАН, у перші вихідні травня через зупинку роботи деяких атомних блоків та підвищення максимальної ціни продажу електроенергії з відновлюваних джерел на ринку, ціна на електроенергію для промисловості зросла на 46% - до 1297 грн за МВт-год.

11 квітня ціна електричної енергії на ринку «на добу вперед» оновила історичний мінімум і впала до 606,26 грн за МВт-год.

Раніше голова парламентського комітету з питань енергетики Андрій Герус заявляв, що Україна не повинна вирівнювати баланс в енергосистемі виключно коштом обмеження роботи атомних енергоблоків державної компанії НАЕК «Енергоатом», яка виробляє найдешевшу електричну енергію на ринку.

Довідка УНІАН. Ринок «на добу вперед» - це ринок купівлі-продажу обсягів електроенергії з періодом покриття – наступна доба, на якому всі угоди узгоджуються з оператором системи передачі. Ці операції проводяться за день до періоду покриття.

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Источник материала
loader
loader