Що таке гінекологічний масаж та чи варто його робити
Що таке гінекологічний масаж та чи варто його робити

Що таке гінекологічний масаж та чи варто його робити

Деякі лікарі досі вважають, що гінекологічний масаж – панацея ледь не від усіх жіночих хвороб і досі практикують цей метод на своїх пацієнтках.

Немає наукових підтверджень тому, що гінекологічний масаж може бути корисним для здоров'я, розповіла у своєму блозі прибічниця доказової медицини Марія Воробйова.

У мережі можна натрапити на інформацію, що за допомогою гінекологічного масажу можна вирішити безліч проблем: прибрати спайки в черевній порожнині, покращити кровотік в малому тазу, підвищити лібідо, зняти запальні процеси та навіть "налаштувати" роботу гормонів. 

Будь-який масаж, виконаний фахівцем, може мати ефект та посилити кровотік. Втім, оцінити користь ефекту важко, адже результат процедури залежить від багатьох факторів. Варто розуміти, що все індивідуально й існують стани, при яких посилення кровотоку не рекомендується і несе за собою додаткові ризики. 

Чи можна прибрати спайки або запалення за допомогою гінекологічного масажу?

Спайки – це фіброзна тканина, яку можна прибрати лише за допомогою хірургічного втручання.

Натомість під час запального процесу в піхві необхідно провести низку аналізів, які допоможуть визначити, чим воно викликане. Запальні процеси в піхві часто свідчать про порушення мікрофлори або розвиток хвороб, спричинених бактеріями, грибами, вірусами та іншими паразитами. Важливо розуміти, що у такому випадку допоможе лише правильне медикаментозне втручання, а не масаж.


Гінекологічний масаж не має доказово ефективності / Фото: CWC

3 причини відмовитися від гінекологічного масажу:

  • Гінекологічний масаж не має доведеної ефективності;
  • Це не найприємніша та часто болюча процедура;
  • Вона досить вартісна, адже переважно її призначають курсом.

Доказові гінекологи не рекомендують гінекологічний масаж при безплідді та інших жіночих хворобах. Натомість для поліпшення "кровотоку" і лібідо можна використовувати приємніші й природніші методи, наприклад секс з коханою людиною або заняття спортом.

Теги по теме
Здоровье Лечение Анастасия Кушпит
Источник материала
loader
loader