У Мінсоцполітики обговорили з місією МВФ реформування пенсійної системи
У Мінсоцполітики обговорили з місією МВФ реформування пенсійної системи

У Мінсоцполітики обговорили з місією МВФ реформування пенсійної системи

КИЇВ. 2 червня. УНН. Фахівці Мінсоцполітики під головуванням Міністра соціальної політики Марини Лазебної обговорили з місією МВФ в Україні потреби у легалізації зайнятості та детінізації заробітних плат для зростання фінансової стабільності солідарної пенсійної системи. Про це УНН повідомляє з посиланням на Урядовий портал.

Так, 1 червня 2020 року фахівці Мінсоцполітики під головуванням Міністра соціальної політики Марини Лазебної обговорили з місією МВФ в Україні реформування пенсійної системи.

"Зокрема, обговорили потреби у легалізації зайнятості та детінізації заробітних плат для зростання фінансової стабільності солідарної пенсійної системи, реалізовані кроки у реформуванні щодо щомісячної компенсаційної виплати для пенсіонерів віком 80+, плани щодо продовження їх у 2021 році та запровадження щомісячної компенсаційної виплати для пенсіонерів віком від 75 до 80 років", - йдеться в повідомленні.

Також Лазебна підкреслила необхідність з 2021 року законодавчо відновити 1 березня, як дату для проведення щорічної індексації пенсій. Це дозволить забезпечити належне прогнозування потреби у видатках на пенсійні програми. Фахівці місії МВФ відмітили, що підтримують таку ініціативу та вважають її важливою.

"Міністр зазначила, що окреме завдання стоїть по забезпеченню виконання Україною зобов’язань згідно Конвенції МОП № 102", - зазначається в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Мінсоцполітики запевняють, що суттєвого підвищення рівня бідності у 2020 році не буде

Повідомляється, що учасники зустрічі обговорили стан законодавчих ініціатив щодо запровадження накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, основні дискусійні питання, які наразі обговорюються робочою групою у Верховній Раді України.

"Пенсійний експерт місії МВФ Шаба Фехер підкреслив, що твердження, ніби МВФ виступає проти запровадження накопичувальної пенсійної системи в Україні, є хибним та не відповідає дійсності. МВФ підтримує впровадження накопичувальних пенсійних систем, але потрібно переконатись, що будуть створені необхідні умови для того, щоб реформа дійсно була впроваджена, була ефективною, а не згорнулась через певний час", - йдеться в повідомленні.

Також на зустрічі обговорили пропозиції Мінсоцполітики щодо заміни механізму відшкодування роботодавцями Пенсійному фонду витрат щодо виплати пенсій за віком, призначеної на пільгових умовах, на сплату роботодавцями підвищеного внеску (список №1 – 15 відсотків; список № 2 – 7 відсотків).

"Фахівці місії МВФ підтримали необхідність такої заміни механізму фінансування дострокового виходу на пенсію працівників шкідливих професій, підкресливши, що механізм, який існує зараз, не має перспектив", - зазначається в повідомленні.

Нагадаємо, в Україні оцифровано лише 4% паперових пенсійних справ.

Теги по теме
МВФ
Источник материала
Поделиться сюжетом